Stralingsdosis meten met smartphone

Uit een onderzoek van SCK CEN blijkt dat smartphones bij radiologische incidenten kunnen dienen als ‘toevallige dosimeters’. Door de weerstanden erin uit te lezen, kan opgelopen stralingsdosis vastgesteld worden.

Trefwoorden: #radioactiviteit, #SCK CEN, #smartphone, #straling

Lees verder

Nieuws

( Foto: SCK CEN )

ENGINEERINGNET.BE - In het elektronische circuit van een smartphone zitten typisch 10 tot 20 weerstanden. Die weerstanden bevatten aluminiumoxide, hetzelfde materiaal als sommige professionele dosimeters die ioniserende straling meten.

Olivier Van Hoey, dosimetrie-expert bij SCK CEN: “Wanneer we aan ioniserende straling worden blootgesteld en onze smartphone op zak hebben, absorberen die weerstanden in onze smartphone een deel van de stralingsenergie. De elektronen in het materiaal klimmen zo naar een hoger energieniveau. Door de bestraalde weerstanden achteraf te belichten, vallen de elektronen weer in hun oorspronkelijke energietoestand. Daarbij komt zichtbaar licht vrij. Dat geeft de maat van de stralingsdosis aan. Hoe meer licht, hoe meer straling.”

Met een grootschalig experiment waarin SCK CEN een radiologisch incident nabootste, stelde het nucleaire onderzoekscentrum de nauwkeurigheid van die veelbelovende techniek op de proef. In totaal las het meer dan 1.500 weerstanden uit.

De onderzoekers stelden hun experiment zo op dat ze beperkingen van de techniek konden identificeren en wegwerken. De onderzoekspartners streven naar een digitale databank om de dosis in de weerstanden snel te kunnen omrekenen naar orgaandosis.

ACHTERGROND
SCK CEN werkte voor dit project samen met Public Health England (PHE) en Helmholtz Zentrum München (HMGU). Zij gooiden hun expertise, kennis en mankracht mee in de strijd om de vertaalslag te maken tussen de gemeten dosis in de weerstanden enerzijds en de opgelopen dosis in organen anderzijds.

De drie instellingen maken deel uit van de Europese dosimetrievereniging EURADOS (European Radiation Dosimetry Group), die meer dan 75 Europese instellingen en 620 wetenschappers samenbrengt.