Well-being Barometer 2021 toont stress bij founders aan

Uit de jaarlijkse Start-up Well-being Barometer van Start it @KBC en Mensura blijkt dat ruim één op drie start-up founders (39%) bijna elke dag stress heeft, en bij één op vier (26%) domineert stress hun leven minstens enkele keren per week.

Trefwoorden: #start-up, #Start it @KBC

Lees verder

HR

( Foto: Start it @KBC )

ENGINEERINGNET.BE - Voor de tweede editie van de Start-up Well-being Barometer hebben meer dan 75% van de aangeschreven founders in de grootste Belgische start-up community vragen beantwoord over hun stressniveau, energiepeil, fysiek en emotioneel welzijn, humeur en betrokkenheid op het werk.

De coronapandemie en de instabiliteit van het ondernemerslandschap hebben zeker hun sporen nagelaten. Naast de quasi verdubbeling van het aantal founders dat dagelijks of meermaals per week stress ervaart, zegt één op vier (26%) minstens enkele keren per week geen energie meer te hebben.

Bijna één op twee (44%) heeft minstens enkele keren per week het gevoel achter de feiten aan te hollen en een kwart (25%) van de founders verliest bijna elke dag hun geduld en is snel geïrriteerd. Maar er is ook goed nieuws: de start-up founders blijven, net als vorig jaar, heel tevreden over hun job: 81% vindt die bijna altijd leuk en 77% is "heel geboeid".

Twee op drie founders (60%) geven aan dat hun emotionele en fysieke klachten duidelijk verband houden met hun start-up. Voor 83% is de werk- en tijdsdruk de grote boosdoener. En iets meer dan de helft (53%) vindt geen goede balans in de combinatie werk-privé. Vorig jaar lag dit cijfer nog op 22%.

Om dit aan te pakken richten Start it @KBC en partner Mensura zich in de Well-being Academy specifiek op het verbeteren van het mentaal en fysiek welzijn van de founders, onder meer met workshops over de menselijke kant van leiderschap, management, omgaan met stress en persoonlijke productiviteit.