ArcelorMittal Gent zet circulaire koolstof in bij productie staal

Als eerste ter wereld is ArcelorMittal Gent van start gegaan een pilot om hernieuwbare koolstof te gebruiken. Deze zal op duurzame wijze geproduceerd worden door middel van torrefactie.

Trefwoorden: #ArcelorMittal, #circulair, #CO2, #staal

Lees verder

Techniek

( Foto: ArcelorMittal )

ENGINEERINGNET.BE - ArcelorMittal Gent kiest voor hoogwaardige hernieuwbare koolstof als grondstof voor haar staalproductieproces om verder te verduurzamen. Doel is om uiteindelijk koolstofneutraal staal te produceren.

Voor het produceren van staal werd tot op heden met name fossiele steenkool ingezet, onder meer voor het onttrekken van ijzer uit ijzererts.

De leverancier van de nieuwe koolstof en de IP-eigenaar van de torrefactietechnologie is het Nederlandse bedrijf Perpetual Next. De samenwerking start met een eerste levering van 30.000 ton koolstof aan de hoogoven in Gent, opschaalbaar naar 350.000 ton koolstof op jaarbasis.

De mondiale staalproductie in 2020 omvatte 1,86 miljard ton ruwstaal, waarvan 70% werd geproduceerd in hoogovens met behulp van fossiele steenkool.

Verwacht wordt dat de vraag naar staal in 2050 zal zijn verdubbeld ten opzichte van het huidige niveau, wat met ongewijzigd beleid kan leiden tot een verdubbeling van de CO2-uitstoot.

Dat onderstreept de noodzaak tot verandering: in vergelijking met het gebruik van steenkool wordt er per ton hernieuwbare koolstof 2,5 ton CO2 bespaard.

Perpetual Next levert hoogwaardige koolstof vanuit haar eigen productiefaciliteiten én de technologie, waaronder de torrefactiereactoren.

Met behulp van torrefactietechnologie wordt houtachtig groenafval en niet-recyclebaar hout omgezet in duurzame steenkool met dezelfde eigenschappen als fossiele steenkool.

Deze hernieuwbare steenkool is bijvoorbeeld ook bruikbaar in andere industrieën die nu nog veel steenkool gebruiken, zoals de cement- en betonindustrie.