Fluvius helpt Antwerpse haven aan meer groene stroom

Er worden kabels voor drie bedrijven met vergistingsinstallaties geïnstalleerd om biomethaan op te wekken uit organische stoffen. Daarmee produceren ze groene stroom via warmtekrachtkoppelingen.

Trefwoorden: #Antwerpse haven, #Fluvius, #groene stroom

Lees verder

Techniek

( Foto: Fluvius )

ENGINEERINGNET.BE - In de Antwerpse haven voert Fluvius momenteel grote netverzwaringswerken uit. Het netbedrijf trekt er een sleuf van 2 meter breed over een lengte van in totaal 2,3 kilometer.

Daarin komen kabels te liggen voor verschillende bedrijven die hun productie uit biogas fors willen opdrijven. Het grote synergieproject zal tegen half september rond zijn.

Drie bedrijven in de buurt beschikken over eigen vergistingsinstallaties waarmee ze biomethaan opwekken uit organische stoffen. En daarmee produceren ze ook groene stroom via warmtekrachtkoppelingen (WKK).

Om die productie van groene stroom fors op te kunnen drijven, moesten ze elk hun elektriciteitsaansluiting verzwaren via een nieuwe kabel naar het dichtstbijzijnde transformatorstation. Door krachten te bundelen werd afgesproken om die kabels door dezelfde sleuf te laten lopen.

Daarnaast komt er in dezelfde sleuf ook een extra kabel voor de openbare verlichting in de Antwerpse haven. Zo komen er dus vier verschillende kabels in dezelfde sleuf, wat veel efficiënter is en hinder tot een minimum beperkt. Ongeveer 1.900 meter van de sleuf wordt voor meerdere kabels gebruikt.

Om ervoor te zorgen dat andere leidingen niet geraakt worden, graaft Fluvius op bepaalde plekken tot 2,5 meter diep.