Magnetometer succesvol geïnstalleerd in ISS-ruimtestation

ESA-astronaut Thomas Pesquet heeft de diamantgebaseerde kwantummagnetometer van de UHasselt-studenten van OSCAR-QUBE geïnstalleerd in het ruimtestation ISS. Enkele uren later werd de eerste data over het magnetische veld rond de aarde ontvangen.

Trefwoorden: #ISS, #OSCAR-QUBE, #UHasselt

Lees verder

research

( Foto: UHasselt )

ENGINEERINGNET.BE - De studenten van OSCAR-QUBE werden geselecteerd door het European Space Agency ESA binnen het Orbit Your Thesis project. Als beste van 10 deelnemende teams van universiteitsstudenten uit Europa werden de UHasselt-studenten gekozen om hun experiment in de ruimte uit te voeren.

De OSCAR-QUBE zal de volgende maanden aan boord van het ISS metingen uitvoeren en het magnetische veld rond de aarde in kaart brengen. Al die tijd zal de magnetometer data terugsturen naar de UHasselt-campus in Diepenbeek, waarna de studenten ermee aan de slag zullen gaan.

Na het verblijf in het ruimtestation zal de magnetometer via de SpaceX-CRS25 raket terugkeren naar de aarde. Hiervoor kregen de studenten financiële steun van tal van sponsors (waaronder Melexis, POM Limburg, Element Six, en Select System) die het project een warm hart toedragen.