IsoHemp investeerde 5 miljoen euro in nieuwe productievestiging

IsoHemp, de fabrikant van hennep isolatiebouwblokken uit het Naamse Fernelmont, huldigde gisteren zijn nieuwe fabriek in. De investering van 5 miljoen euro zal er de productie optrekken naar 5.000.000 blokken per jaar, een vervijfvoudiging.

Trefwoorden: #bouw, #hennep, #IsoHemp, #isolatie

Lees verder

Techniek

( Foto: LDS )

ENGINEERINGNET.BE - De nieuwe fabriek is opgetrokken op een terrein van 2 ha, op een paar honderd meter van de fabriek die IsoHemp in 2014 bouwde -een investering toen van meer dan één miljoen euro.

In 2017 verdubbelde het bedrijf zijn productie. Nu, vijf jaar later, vervijfvoudigt het die. Zijn automatische productielijn zal mettertijd 5 miljoen blokken per jaar kunnen produceren. Goed voor zo’n 1.800 woningen.

Het bedrijf, dat de voorbije jaren telkens zijn omzet verdubbelde, wil ook inspelen op een groeiende internationale vraag naar zijn product. Vandaag wordt 60% van de verkoop in België gerealiseerd, 40% in het buitenland.

Duurzaamheid en zijn voorkeur voor de korte keten betekenen echter dat het geen zin heeft om de isolatieblokken meer dan 500 tot 800 km te vervoeren. De oprichters dromen nu al luidop over meerdere productieplekken…

Dit jongste project werd gefinancierd door Nomainvest en Cheniclem Private Equity (de investeringsholdings van respectievelijk de families Noël en Jolly), de SRIW (Société Régionale d'Investissement de Wallonie), de pas in het kapitaal opgenomen JCMLA Holding (vertegenwoordigd door Sophie Leclercq van CIT Blaton), Tharsos Invest (oprichters van Mainsys Group) en de oprichters zelf.

Afgevaardigd bestuurder Olivier Beghin, die handels/bestuursingenieur (UCL) is, hoorde tien jaar geleden -2011- over hennepbeton van een onderzoeker. Met operationeel directeur Jean-Baptiste de Mahieu, die bouwkundig ingenieur (UCL) is, ging hij producten bedenken en ontwikkelen rond hennep en kalk. Ze gingen in een garage van start, nog vóór hun studies rond waren.

Al gauw kreeg hun thermisch isolerende, vochtigheidsregelende en geluiddempende hennepblok vorm. Hun eerste manuele proef-productielijn werd geshowd bij de rondleiding. Ook Plantmanager Anthony De Mot, industrieel ingenieur (ECAM), die de anderen even later in 2013 vervoegde, kwam vrijwel recht van de schoolbank in het bedrijf.

In 2018 ontwikkelde IsoHemp het bouwsysteem Hempro, dat uit twee hennepblokken bestaat, de ene is vol de andere is open en kan dienen als verpakking van de hout/staalstructuur of bij het gieten van gewapend beton.
Vandaag heeft het bedrijf blokken in acht diktes (van 7 tot 36 cm) en het gamma zal blijven groeien.

Het project van IsoHemp, dat driekwart van de omzet maakt in renovatieprojecten en 25% in nieuwbouw, is ingebed in een verhaal van duurzaamheid, het verminderen van CO2-emissies in de bouwsector, korte keten,…

Kalk betrekt het van de Carrière de Moha in Wanze op geen 30 km afstand. De hennep -goed voor 80% van het volume van een isolatieblok volgens medeoprichter en plant manager Anthony De Mot- moet van verder komen want in Wallonië of Vlaanderen is er nauwelijks hennepteelt en zeker geen verwerkingscapaciteit. Het bedrijf vindt die grondstof in het Noorden van Frankrijk -250 à 300 km ver- waar men een drietal toeleveranciers kan aanspreken. Ook in Nederland kan men terecht bij een paar verwerkers.

Om de korte keten te realiseren hoopt het bedrijf op een geschikte industriële hennepteelt van zo’n 2.000 hectaren in de omgeving. Die teelt is sterk gereglementeerd. Het gaat ook enkel om hennep-variëteiten/rassen waarvan het THC-gehalte -de psychoactieve stof- lager is dan 0,2%. (*)

Tegen de ingang van het terrein liggen er opslagbunkers voor hennepstro. Goed voor zo’n 90 m3, dat is zo’n 50 à 65 ton of zes vrachtwagens. Per shift van 8 uren kan de fabriek de aanvoer van twee vrachtwagens verwerken. Eerst worden de hoofdbestanddelen -hennep en kalk- gedoseerd. De kalk wordt eerst met water en dan met de hennep gemengd. Het is de bedoeling restwater te hergebruiken.

Ook productieafval wordt trouwens verkleind en hergebruikt (tot 15% lading). De massa wordt in vorm geperst. Dit persen wordt beschouwd als fabrieksgeheim. Deze ruimte was afgesloten en kon niet bezocht worden. In de controlekamer heeft een operator camerazicht op de gehele productie. Blokken op palletten lopen op rollen naar het droogmagazijn. Liften en een rijdende robot geven er plaats aan 8.000 blokken op 2.000 eenlaagse planken. Tussen de planken is er heel veel ruimte.

Het drogen gaat gepaard met een exothermische reactie. Men wil onder de 35°C blijven en onder de 98% luchtvochtigheid. Het drogen gebeurt eigenlijk aan de lucht, maar drie grote ventilatoren kunnen ingezet worden om die specs te halen. Na 8 à 24 uur in de droogkamer, haalt de robot de plank op. Die schuift dan naar een grote Kuka-robot die acht blokken tegelijk van de planken kan tillen om ze op een pallet te stapelen.

Ook dit stapelverband kent veel ruimte voor verder nadrogen. Dat gebeurt op de werf buiten waar de blokken nog 8 à 12 weken, afhankelijk van hun dikte, op hun palletten nadrogen. De kalk reageert met en vangt CO2 van de buitenlucht.. Zo heeft het bedrijf doorgaans een 4.000 palletten in stock waarvan zowat een derde klaar voor leveren.

(*) In Vlaanderen werd er in 2020 zo’n 44,63 hectaren hennep geteeld (VILT). In heel België zou dat zo’n 500 hectaren zijn. Cijfers verschillen van de bron. Willy Borsus, Waals vice-president, telde gisteren 115 hectaren in België waarvan 73 ha in Wallonië… In Europa wordt de teelt berekend op 42.500 hectare (in 2017) met Frankrijk als koploper.

De stro-opbrengst bedraagt zo’n 6-10 ton/ha. Voor hoogwaardige textieltoepassingen gaat de aandacht naar de lange vezel. Isolatiemateriaal, composieten en andere non-woven producten worden gemaakt met ‘laagwaardige’ korte hennepvezels.

Voor de IsoHemp-toepassing wordt het behandelde stro ‘gekapt’, zoals ligstro. Met zijn leveranciers heeft het bedrijf meerjarencontracten die de toelevering verzekeren.