West-Vlaams personeelstekort oplossen met grensarbeid

In West-Vlaanderen raken heel wat vacatures niet ingevuld, in Nord-Pas-de-Calais en Henegouwen zijn er onvoldoende vacatures. Voldoende reden voor POM West-Vlaanderen om samen met partners uit Vlaanderen, Henegouwen en Frankrijk grensarbeid te promoten.

Trefwoorden: #grensarbeid, #POM West-Vlaanderen, #vacature

Lees verder

HR

( Foto: POM West-Vlaanderen )

ENGINEERINGNET.BE - De 22 projectpartners van het Europees project Grenzeloos Competent zetten de voorbije jaren heel wat initiatieven op touw om beide arbeidsmarkten efficiënter op elkaar af te stemmen.

Ze plaatsten jobs in de sectoren voeding, textiel en duurzaam bouwen in de kijker, en ontwikkelden grensoverschrijdende opleidingsprogramma’s. Tijdens 127 bedrijfsbezoeken kregen heel wat bedrijven uitleg over de voordelen om grenswerkers in te schakelen en tips om het bedrijf voor deze doelgroep aantrekkelijker te maken.

Een van de succesformules van het project was het organiseren van beknopte opleidingen bij opleidingspartners. Daarnaast zette dit project ook volop in op promotie van deze sectoren. Met investeringen in sectorvitrines zetten de partners de betrokken industriële sectoren in de kijker.

Om de grensarbeid beter in kaart te brengen, gaan de projectpartners nog een stapje verder. Voor het eerst gebruikten ze geanonimiseerde mobiele telefoniegegevens van providers Orange (Frankrijk) en Proximus (België) om grensoverschrijdende vervoersbewegingen te registreren en te analyseren.

Door deze big data van vervoersbewegingen te analyseren, konden bijvoorbeeld blinde vlekken in Frankrijk gedetecteerd worden die weinig grenspendelaars genereren. Met gerichte acties werden deze dan geactiveerd.

Jean de Bethune, voorzitter van POM West-Vlaanderen: “Wij bewandelen vanuit provinciale hoek meerdere pistes om een vervolg te breien aan het project Grenzeloos Competent. Zo bouwen we verder op de fundamenten van deze samenwerking om met een transregionale aanpak bijvoorbeeld op vlak van opleidingen voor knelpuntberoepen deze problematiek verder aan te pakken.”

Klik hier voor meer informatie.