Precisiegeneeskunde heeft baat bij kwantitatieve proteomica

VITO en UHasselt beschrijven in een nieuwe studie zowel de technologische vooruitgang in kwantitatieve proteomica voor precisiegeneeskunde, als de uitdagingen en de toepassingen op dit gebied.

Trefwoorden: #medicijnen, #UHasselt, #VITO

Lees verder

research

( Foto: frontiersin.org )

ENGINEERINGNET.BE - Een relatief nieuwe technologie in het arsenaal van onderzoekers is de kwantitatieve proteomica. Proteomica is de studie van het proteoom, alle eiwitten van een organisme of een deel van het organisme.

Kwantitatieve proteomica verwijst naar de kwantificering van deze eiwitten in biologische weefsels of specimen. In de klinische praktijk kunnen onderzoekers, door gebruik te maken van kwantitatieve proteomica, het volledige eiwitprofiel van een individu bestuderen.

Op basis daarvan kunnen ze zich een beeld vormen van het tekort of de overdaad aan bepaalde eiwitten in een organisme.

Dit soort precisiegeneeskunde brengt een revolutie teweeg in de manier waarop patiënten worden behandeld, aldus VITO en UHAsselt. De komst van nieuwe moleculaire technologieën stelt de medische professional in staat om sneller een preciezere diagnose te leveren.

Dit spaart mensenlevens, want op deze manier kan er sneller naar de juiste therapieën worden geschakeld met maximale doeltreffendheid en minimale neveneffecten.

Er wordt verwacht dat de medische wereld met behulp van deze nieuwe technieken bepaalde levensbedreigende aandoeningen kan elimineren, zoals kanker en neurodegeneratieve ziekten.

Als we deze informatie op individueel niveau op een betaalbare en reproduceerbare manier kunnen inzetten, dan is de weg geëffend voor nieuwe klinische toepassingen, gepersonaliseerde diagnostiek, gestratificeerde therapieën en nog veel meer.

Er zijn nog wel een aantal belangrijke hindernissen te nemen. Zo moet er nog stevig ingezet worden op de validering van de technologieën, de standaardisering van de gegevensanalyses en de integratie van proteomica met andere gegevens op moleculair en fenotypisch niveau.