Connectiviteit is het fundament van de vierde industriële revolutie

Staat 5G al bij u op de agenda? Volgens een recente 5G-studie van Ericsson wil meer dan twee derde van de bedrijven verschillende IoT (Internet of Things) toepassingen nog dit jaar in productie hebben.

Trefwoorden: #5G, #Internet of Things, #SAS

Lees verder

Columns

( Foto: SAS )

ENGINEERINGNET.BE - Dat gaan dan over voorspellend onderhoud vanop afstand, tijdskritieke procesoptimalisatie, geautomatiseerde visuele kwaliteitsinspecties, geconnecteerde voertuigen in de fabriek of augmented reality.

SAS licht toe hoe u dankzij IoT met 5G uw productieproces grondig kan moderniseren en zelfs en ware revolutie kan teweegbrengen.

Als we het huidige productielandschap bekijken, dan staat dit sterk onder druk. De concurrentie is overal enorm - zowel intern als extern - marges blijven dalen, producten worden steeds meer geavanceerd, hebben steeds vaker een kortere levenscyclus en klanten worden veeleisender. Bovendien duikt er elke dag wel een nieuwe technologie op om deze uitdagingen aan te gaan.

Dus waarom zou u zich in dit geval meer zorgen maken over de volgende generatie 5G-technologie? Ondertussen hebben 5 Belgische providers tijdelijke rechten gekregen om 5G-signalen uit te zenden. Het ideale moment dus te beginnen met de voorbereidingen voor de implementatie in uw onderneming.

Want u zou uw rol in de productie-industrie van morgen zomaar kunnen kwijtspelen. Zoals William Arthur Ward ooit zei: "Wacht niet te lang, want dan mis je misschien je kans."

De productiesector heeft het grootste potentieel voor IoT
Als een van de meest getroffen industrieën van het voorbije jaar, heeft de productiesector het hoogste potentieel voor IoT, automatisering en artificiële intelligentie (AI) toepassingen. Elke fabrikant wil vandaag zijn bedrijf transformeren naar een ‘slimme fabriek-van-de-toekomst’ door digitalisering te omarmen om de productiviteit, rendabiliteit en veiligheid op de werkvloer te verbeteren - ook wel bekend als de vierde industriële revolutie.

IoT wordt momenteel echter in beperkte mate gebruikt, onder meer door barrières van de huidige infrastructuur: een beperkte connectiviteit, lage responstijden, onvoldoende capaciteit en geen real-time informatie. Dit belemmert fabrikanten bij het bouwen en implementeren van voorspellende en prescriptieve modellen. Dankzij de 5G-technologie vallen al deze barrières eenvoudig weg. Maar hoe begin je met het toepassen van deze technologie?

De grootste valkuil is om gewoon te beginnen zonder een einddoel voor ogen te hebben. Denk dus na over uw doel. Welke data, preventieve of prescriptieve analytics, en implementatiespecificaties zijn nodig om rendement te halen uit uw IoT-investeringen? Sensoren installeren en enorme hoeveelheden data verzamelen zonder te weten wat u met deze gegevens moet aanvangen, zal alleen maar een negatieve impact hebben op uw balans.

Zes aspecten van een “volledig geconnecteerd”- ervaring
De fabrieken van morgen zijn volledig uitgerust met sensoren die gegevens produceren, analyseren en delen om de operatoren te sturen en zijn toegespitst op een volledig verbonden ervaring. Dit omvat:

  • Tijdkritieke procesoptimalisatie: geconnecteerde machines werken met elkaar samen, dit maakt gedecentraliseerde beslissingen mogelijk en versnellen van geautomatiseerde processen.
  • Kwaliteitsverbetering: slimme sensoren en robotsystemen kunnen de productiekwaliteit in realtime visueel inspecteren om aanpassingen (of zelfs herproductie) te verminderen.
  • Van voorspellend naar preventief onderhoud: door sensoren op 5G te verbinden krijgt u real-time informatie over de prestaties van apparatuur. Door die gegevens dichter bij de bron te verwerken, kunt u storingen vooraf voorspellen met als resultaat minder (on)geplande downtime en kan een diagnostiek vanop afstand door de leveranciers gemakkelijker gebeuren. Preventief onderhoud inplannen gaat ook vlotter, wat veel minder kost dan een ongeplande ingreep na een storing.
  • Edge computing: de responstijden versnellen en de gigantische datastromen verminderen kan door de dataverwerking en AI-mogelijkheden van centrale cloudservers over te brengen naar de IoT-apparaten zelf. Edge computing stelt kleine, snelle en betrouwbare robots in staat om repetitieve of gevaarlijke taken uit te voeren.
  • Beheer vanop afstand: door de infrastructuur van de fabriek, de operationele technologie en middelen integreren met de IT-systemen van de onderneming kunt u enerzijds de bedrijfskosten optimaliseren en anderzijds de uptime en veiligheidsprocedures verbeteren.
  • AR-enabled manufacturing: met augmented reality-brillen kunnen operators en onderhoudstechnici geholpen worden bij bepaalde handelingen. Het is ook een ideale tool om hen op te leiden en ingewikkelde of gevaarlijke situaties te simuleren.

Fabrieken van de toekomst
We kunnen een ellenlange lijst opstellen met cases van zowel binnen de fabriek als aan de andere kant van de waardeketen - van inkoop tot distributie. Al deze cases en hun aspecten hebben een aanzienlijke impact op de manier waarop werknemers, klanten en leveranciers leven, werken en met elkaar omgaan.

“Deze fabrieken van de toekomst nemen beslissingen op schaal op basis van analytische inzichten.”

Ze halen waarde uit IoT-investeringen door één netwerk van geconnecteerde sensoren te creëren waardoor ze data in real-time kunnen verzamelen, analyseren en verspreiden. Snelheid, performantie en integratie van deze datastappen zullen het succes in de industrie van morgen bepalen. Net daarom moet de Industrie 4.0 discussie van vandaag draaien rond de nood aan een snelle, veilige en betrouwbare infrastructuur. De huidige infrastructuren zijn niet duurzaam omdat het aantal nieuwe sensoren, apparaten en machines met een ongeziene snelheid toeneemt. Deze infrastructuren zijn dus de beperkende factor om bestaande IoT use cases te verbeteren en nieuwe use cases te creëren. Om cases met data analytics uit te rollen en effectief waarde te creëren, is een netwerk nodig dat minstens 25 keer sneller is dan het huidige 4G-netwerk. Met een vertraging die vrijwel tot nul is herleid. Dus 5G is vandaag nodig. Want connectiviteit is het fundament van de vierde industriële revolutie.
door Sébastien Verhelst, Senior Manufacturing Expert | Lean Six Sigma Practitioner | Advanced Analytics & AI