AI wordt meest invloedrijke technologie van de komende 10 jaar

Uit de resultaten van de Bosch Tech Compass 2024, een bevraging bij 403 Belgen, blijkt dat zij in het algemeen open staan voor technologische vooruitgang, maar ze blijven echter kritisch over de inmenging van technologie op de mens.

Trefwoorden: #artificieel, #Bosch, #intelligentie, #technologie

Lees verder

Columns

( Foto: Bosch )

ENGINEERINGNET.BE - Belgen staan in het algemeen open voor technologische vooruitgang, maar zijn geen early adopters.

46% van de respondenten (tegenover 51% in 2023) vindt het leuk om met technologie om te gaan en te begrijpen hoe het werkt. Daarnaast vindt 43% van de respondenten het ook belangrijk om up-to-date te zijn met de laatste technologische ontwikkelingen.

Toch wacht 55% met het kopen van een apparaat met nieuwe technologische standaarden tot ze zeker zijn dat het werkt.

Belgen geloven dat technologie vooral kan bijdragen aan een betere gezondheid (47%), een comfortabeler leven (45%) en de bestrijding van misdaad (40%).

Als grootste risico’s worden cyberaanvallen (52%), een te grote machtsconcentratie voor een beperkt aantal bedrijven (44%) en werkloosheid (42%) genoemd.

Driekwart van de ondervraagden vindt dat technologische vooruitgang meer gericht moet zijn op het oplossen van de problemen van de samenleving dan op individuele behoeften.

Iets meer dan de helft (51%) gelooft dat technologische vooruitgang van de wereld een betere plek maakt. Dat is iets pessimistischer dan de vorige bevraging: toen geloofde 64% dat technologie de wereld beter zou maken.

Een andere opvallende vaststelling is de daling in het geloof dat toekomstige technologie een sleutelrol zal spelen in de strijd tegen klimaatverandering. 58% van de respondenten is nog steeds die mening toegedaan, tegenover 80% in 2023.

63% van de respondenten verwacht dat AI de komende tien jaar de meest invloedrijke technologie wordt. Iets meer dan 40% (44%) gelooft ook dat AI een positieve impact zal hebben op de samenleving.

Gevraagd naar de negatieve effecten van AI stippen de Belgen het verlies van menselijke invloed (50%), privacyschendingen en jobverlies aan (beiden 45%).