1,7 miljoen euro voor 19 projecten rond circulair bouwen

Het gaat hier om 19 projecten die positief werden beoordeeld in de gerichte call 2020 Circulaire Bouweconomie van Vlaanderen Circulair, maar toen nog geen subsidie ontvingen.

Trefwoorden: #bouwen, #circulair, #VLAIO

Lees verder

Nieuws

( Foto: VLAIO )

ENGINEERINGNET.BE - Een circulaire bouweconomie gaat over meer dan recycleren. Het gaat ook over het fundamenteel herdenken van bouwwerken, hoe organisaties ze aanbesteden en financieren, en hoe alle onderdelen en systemen in een gebouw worden toegepast.

Denk bijvoorbeeld aan levensverlenging, herbruikbaarheid, demonteerbaarheid voor herstel en vervanging, het invoeren van ‘as-a-service’ modellen zoals bijvoorbeeld het huren van installaties in plaats van ze te kopen en het ondersteunen van modellen voor gedeeld gebruik.

De Proeftuin Circulair Bouwen volgt deze projecten om lessen uit de experimenten voor de bouwsector en het beleid bruikbaar te maken. Binnen deze proeftuin werken onder meer VITO, WTCB, UHasselt en Vrije Universiteit Brussel samen in opdracht van OVAM.

Deze proeftuin maakt deel uit van de Green Deal Circulair Vlaanderen en is ondertussen in een tweede fase waarin ze zich richten op 'veranderingsgericht (ver)bouwen'.

Dit zijn een aantal van de nieuwe projecten die steun ontvangen:
  • Betoncentrale De Brabandere: WALL-E, een gigantische ecologische muur in beton op basis van recyclagezand.
  • Circularia door ORI: ontwikkeling kennisplatform voor de circulaire bouweconomie.
  • Colruyt Group Technics: hoogwaardig recyclageproces van cellenbeton optimaliseren via samenwerking van de keten in een casestudy waarbij ruim 600 ton cellenbeton vrijkomt.
  • Cuypers & Q interprofessionele architectenvennootschap: De gids voor een circulaire scholenbouw; van ambitie tot implementatie en maatschappelijke integratieDomus Mundi: betaalbaar renoveren dankzij hergebruik van bouwmaterialen mogelijk maken in een B2B-context.
  • ETH Zürich: hergebruik automatiseren in de bouwsector.
  • geoFluxus: met inzicht in data, uitzicht op een circulaire (bouw)economie.
  • LDG: op weg naar circulair dakgrind.
  • Rietland: H2p0wer Argex, circulair model voor hergebruik van afvalwater én restwarmte.