Infrabel en North Sea Port willen spoorvervoer verdubbelen

In en rond de haven het goederentransport van de weg naar het spoor verschuiven, dat is waar Infrabel en North Sea Port de komende jaren intensief voor gaan samenwerken, met als doel 50% meer vervoer over het spoor.

Trefwoorden: #Infrabel, #North Sea Port, #spoorvervoer

Lees verder

nieuws

( Foto: North Sea Port )

ENGINEERINGNET.BE - North Sea Port en Infrabel zullen samen in het Gentse deel van het havengebied de spoorbehoeftes op korte, middellange en lange termijn in kaart brengen.

Ze willen ook een antwoord vinden op de vragen: In welke bundels moeten er sporen bijkomen of verlengd worden, waar is elektrificatie aangewezen of waar is er nood aan automatisch bediende wissels en automatische seinen?

Er wordt ook onderzocht hoe de infrastructuur zo optimaal en efficiënt kan geëxploiteerd worden op basis van de behoeftes van spoorklanten zoals de industrie en verladers.

Verder wordt ook nagegaan of er binnen het havengebied eenvoudiger en flexibeler kan gewerkt worden wat betreft de tarifering en treinoperaties zoals het efficiënter beheren van het spoorverkeer.

Momenteel zijn een groot deel van de sporen in de haven niet-geëlektrificeerd en rijden er diesellocomotieven op. Naast een mogelijke elektrificatie van het spoor zal ook het gebruik van groene waterstof voor spoorvervoer bekeken worden, in het bijzonder een koolstofneutrale ‘first and last mile’-exploitatie.

Het vervoer per spoor nog meer bevorderen en met de helft doen toenemen, maakt deel uit van de ambitie inzake duurzaamheid en klimaat.