• 06/04/2012
  • |     BB

Realtime CCTV-technologie kan drenkelingen redden

In de afgelopen decennia zijn computergestuurde technologieën ontwikkeld, die abnormale situaties in een zwembad binnen enkele ogenblikken te detecteren. Seconden die van levensbelang zijn!

Trefwoorden: #cctv, #eyeview, #sensor, #veiligheid, #verdrinking, #zwembad

Lees verder

Techniek

( Foto: Eyeview Systems )

ENGINEERINGNET - Ondanks de kwaliteit van de opleidingen en hun professionaliteit, worden redders inopenbare zwembaden geconfronteerd met de grenzen van de menselijke waakzaamheid. Een continue controle van het totale zwemwater is namelijk onmogelijk.

Dit is meermaals gebleken uit studies, die sinds tientallen jaren worden uitgevoerd door wetenschappelijke en medische experts.

Het bedrijf Eyeview Systems heeft nu een systeem ontwikkeld om de tijd te minimaliseren dat een slachtoffer onder water is. Hierdoor wordt de mogelijkheid op een verdrinking verkleind en is men ook sneller bij een slachtoffer. Seconden die van levensbelang zijn!

Een netwerk van onderwater- en/of bovenwatercamera’s wordt aangesloten op een computer waarna het systeem analyses maakt in real-time.

De bewegingen van zwemmers worden gedetecteerd en er volgt een waarschuwing binnen enkele seconden in geval van een mogelijke verdrinking. Het systeem, als het ware het derde oog van de redders, maakt tevens back-ups van de filmfragmenten.

In Europa zijn inmiddels ruim 200 zwembaden uitgerust met het in Frankrijk ontwikkelde Drenkelingendetectiesysteem. Volgens Eyeview heeft zijn systeem al 20 levens gered.

In België zijn de 6 zwembaden van Brussel, evenals het zwembad V. Boin in Saint Gilles met dit systeem uitgerust. De baden van de steden Ciney en Braine-le-Comte hebben eveneens besloten om deze technologie toe te gaan passen.

In de Nederland wordt het systeem momenteel geïnstalleerd in het in aanbouw zijnde nieuwe Geusseltbad te Maastricht.