Chilli Robotics wint vierde Innovation Challenge van Port of Antwerp

Chilli Robotics mocht met deze prijs terug naar Kortrijk dank zij zijn IoT-oplossing, die de afmetingen van een binnenschip exact bepalen -en meer- wat ervoor zorgt dat de haven de wacht- en aanlegplaatsen van binnenvaartschepen beter kan beheren.

Trefwoorden: #Chilli Robotics, #innovatie, #Port of Antwerp, #wedstrijd

Lees verder

Nieuws

( Foto: Port of Antwerp )

ENGINEERINGNET.BE - Jaarlijks varen zo’n 49.000 binnenvaartschepen de haven in en moeten ze omwille van allerlei redenen tijdelijk op een wachtplaats voor ze op hun bestemming kunnen aanmeren. Bestaande systemen geven enkel hun positie op een kaart aan. Dat maakt dat het toewijzen van wachtplaatsen geen sinecure is.

De oplossing van Chilli Robotics gaat verder. Het levert de preciese locatie, koers en afmetingen van het schip. Het combineert data van een LiDAR-scanner en een AIS/GPS-ontvanger. De LiDAR scant het schip wanneer het de haven binnenvaart.

Tegelijk worden ook de AIS-gegevens -het automatisch identificatiesysteem dat gebaseerd is op transpondertechnologie en zowel statische informatie bevat over het schip als reisgegevens- ingelezen en kan elk signaal van het schip gecorreleerd worden met de GPS-positie.

“Een geweldige oplossing die we binnenkort ook zullen uitrollen”, aldus Port of Antwerp. Chilli Robotics is in september 2020 opgericht door burgerlijk ingenieur Wim Glorieux die eerder al AI4THINGS Ltd oprichtte rond deep reinforcement learning.

ACHTERGROND
Vorig jaar won Aptus (Jo Coenen en managing partner Alexander Vanwynsberghe) de derde innovation Challenge met zijn Smart Docking-oplossing die de horizontale beweging van aangemeerde schepen op het water monitort. Die beweging kan nogal variëren onder invloed van getijden, wind,… Aptus combineerde een accelerometer en een gyroscoop die de beweging en de richting van het schip meet. Het apparaat werd met magneten op het schip bevestigd. Een 4G modem stuurt de data in real time door.