• 10/04/2012

Hogent Energy Team streeft naar 2.000 km met 1 liter diesel (+video)

HoGent Energy Team, een ploeg ingenieursstudenten elektromechanica, wil het Belgisch Kampioenschap energiezuinig rijden winnen met de ‘HoGent Energy5’

Trefwoorden: #energy5, #hogent

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - Het HoGent Energy Team, een ploeg masterstudenten industrieel ingenieur elektromechanica, wil dit jaar het Belgisch Kampioenschap energiezuinig rijden winnen en daarbij de kaap van 2.000 kilometer met amper één liter diesel overschrijden. Het huidige record staat op 1.640 kilometer. Op donderdag 29 maart geven ze een persdemonstratie van hun baanbrekende wagen.

De energiebron mag elektriciteit of brandstof zijn, maar ook alternatieve energiebronnen zoals waterstof en zonneenergie zijn toegestaan. Om het verbruik van de wagens met elkaar te vergelijken, wordt alles omgerekend naar het chemisch equivalent van 1 liter diesel.

Het HoGent Energy Team bouwt al sinds 1995 superzuinige wagens. In 2005 verbraken zij het Belgische record met de Energy4. Die legde met een dieselmotor niet minder dan 1.367 kilometer af met slechts 1 liter diesel. De voorbije jaren is het HoGent Energy Team druk bezig geweest met de ontwikkeling van het nieuwe model: de Energy5.

De innovaties en verbeteringen aan de HoGent Energy5 zijn zeer uiteenlopend. “De grootste vernieuwing is de aandrijving”, zegt Michel Remon, die dit jaar samen met Gery Fossaert aan de wagen bouwt. “De dieselmotor heeft plaatsgemaakt voor een elektromotor. Deze is afkomstig van een elektrische fiets en zit in het wiel verwerkt. Overbrengingsverliezen zijn dus uitgesloten. De motor wordt gevoed met een lithium-ionaccu die op maat is gemaakt voor de energie die we nodig hebben om één manche te rijden op een wedstrijd.”

De accu van de HoGent Energy5 weegt slechts drie kilogram. De elektromotor is een synchrone motor met een permanente magneet en is voorzien van een inwendige vrijloopkoppeling. In combinatie met uitstekende lagers, banden met ultralage rolweerstand en een goede aerodynamische vorm, zorgt die ervoor dat de wagen lang kan uitlopen.

“Volgens het wedstrijdreglement moeten deelnemers gemiddeld 30 km/u rijden. Door onze rijstrategie moet de piloot maar één keer gas geven per ronde, een ovaal van 400 meter lang”, zegt Gery Fossaert.

Het aerodynamisch model is volledig vernieuwd en heeft nu een druppelvorm. Hierdoor is er nog minder luchtweerstand. Daarnaast is het honingraatchassis vervangen door een stijver en lichter monocoque. Dit bestaat uit PVC-schuim dat versterkt is met carbon en glasvezel en amper 15 kilogram weegt. De carrosserie is gemaakt uit carbon en glasvezel, de ruiten uit PMMA (beter bekend als plexiglas).

De laatste wedstrijd van het Belgische Kampioenschap vindt plaats op 30 juni en 1 juli.


(KV) (foto EnergyTeam)

Video: