Innovatief apparaat geeft e-waste een nieuw leven

Onderzoekers van IDLab, een imec onderzoeksgroep aan UAntwerpen, willen het bewustzijn rond elektronisch afval (e-waste) aanscherpen. De ‘GyroCatcher’ scant voorwerpen en zegt meteen tot welke nieuwe producten ze verwerkt kunnen worden.

Trefwoorden: #e-waste, #IDLab, #imec, #recycleren

Lees verder

research

( Foto: UAntwerpen )

ENGINEERINGNET.BE - Het recycleren van e-afval was nog nooit zo belangrijk. Heel wat elektronische apparaten die we dagelijks gebruiken, bevatten metalen die steeds zeldzamer worden. Ze zijn schaars en kosten enorm veel geld.

Denk maar aan smartphones, laptops, tablets, smartwatches, enzovoort. Om deze problematiek aan te kaarten bedacht de Onderzoeksgroep IDLab, verbonden aan imec en het Departement Informatica van de Universiteit Antwerpen, de GyroCatcher (staat momenteel op het dak van het Belgische paviljoen op de World Expo 2020 in Dubai).

Het toestel herkent alledaagse objecten zoals flesjes, sleutels, gsm’s, hoofdtelefoons, en tablets en toont tot welke objecten ze kunnen worden gerecycleerd. Na een scan wordt getoond of er goud, zilver en andere zeldzame metalen inzitten.

Die kostbare metalen kunnen perfect gerecycleerd worden als het voorwerp in kwestie niet zomaar wordt weggegooid.