Wanneer werden uw lichtschermen voor het laatst getest?

Lichtschermen worden ingezet voor de beveiliging van personen bij de interactie met gevaarlijke machines. Men dient de positie van het lichtscherm en de stoptijd van de machine te valideren voor een correcte implementatie van deze veiligheidsfunctie.

Trefwoorden: #lichtscherm, #Pilz, #veiligheid

Lees verder

Productnieuws

( Foto: Pilz )

ENGINEERINGNET.BE - Deze stoptijdmeting dient niet alleen te gebeuren bij de ingebruikname van de machine, maar ook periodiek om gevolgen van slijtage of aanpassingen te kunnen vaststellen.

De voornaamste functie van een lichtscherm is het beschermen van personen tegen contact met bewegende gevaarlijke machineonderdelen. Samen met fysieke beveiligingen (bijvoorbeel hekwerk / plexi afschermingen) worden lichtschermen en andere ESPE (Electro Sensitive Protective Equipment) beschouwd als voornaamste veiligheidsvoorzieningen.

Verschillende resoluties
Lichtschermen kunnen worden geleverd met verschillende resoluties, d.w.z. de afstand tussen opeenvolgende stralen. Typische resoluties van 300 - 400 mm bieden bescherming tegen doorgang voor het gehele lichaam, 30 mm resolutie biedt bescherming tegen binnendringen van handen en 14 mm voor binnendringen van vingers.

De gekozen resolutie is medebepalend voor de minimale veiligheidsafstand tussen het lichtscherm en de gevaarlijke bewegende onderdelen. Hoe kleiner de resolutie, hoe kleiner de veiligheidsafstand tot het gevaar.

Positionering van lichtshermen
EN ISO 13855:2010 - Veiligheid van machines - Positionering van afschermingen ten opzichte van de naderingssnelheden van delen van het menselijk lichaam, biedt informatie over het berekenen van een theoretische benadering van de minimale veiligheidsafstand tussen het lichtscherm en de gevaarlijke onderdelen.

Om te valideren dat de theoretische benadering overeenstemt met de praktijk, moet een prkatische stoptijdmeting worden uitgevoerd. De test geeft een nauwkeurig resultaat van de totale stoptijd van de machine vanaf de detectie van het lichtscherm tot aan de gevaarlijke onderdelen.

Regelmatig testen is de noodzaak
Bij het ontwerp van een machine wordt een theoretische stoptijdberekening of een praktische stoptijdmetig vaak vergeten.

Ook zijn er tijdens de levensduur van een machine vaak zaken die veranderen en die nadelig kunnen zijn voor de stoptijd van de machine, denk maar aan mechanische slijtage, snelheid van de machine, drukverhoging van de perslucht, ...

Het is daarom belangrijk om de stoptijd van de installatie regelmatig te testen, anders kan er een vals gevoel van veiligheid ontstaan.

Pilz voert uw Stoptijdmeting uit
Heeft u vragen of twijfels over de conformiteit van uw huidige lichtschermen? Pilz beschikt over een team van professionele safety engineers dat u weloverwogen advies kan geven en uw ESPE op de juiste wijze kan testen. Op deze manier kan u met een gerust geweten de machine blijven gebruiken.

Voor meer informatie of voor een offerte op maat neem contact op via info@pilz.be