• 12/04/2012
  • |     BB

ProLeiT wint prijs voor ‘autotuning'-functie voor efficiencyverbetering

Dr. Aleksei Paramonov van ProLeiT ontvangt prijs voor energiebesparend autotuning-rekenalgoritme binnen procesbesturing voor onder meer zuivelindustrie.

Trefwoorden: #hinrichs, #Paramonov, #procesbesturing, #ProLeiT, #voeding, #zuivel

Lees verder

b2b

( Foto: ProLeiT, Dr. Aleksei Paramonov (links )

ENGINEERINGNET -- De Dairy Technology Award 2012, een initiatief van een Duits vakblad, werd door jurylid Prof. dr. Jörg Hinrichs van de Universiteit van Hohenheim uitgereikt aan dr. Aleksei Paramonov, systeemontwikkelaar en Roland Riedl, Vice President Dairy Sales bij ProLeiT AG.

Als onderdeel van de procesbesturing draagt de innovatieve ‘autotuning’-functie bij aan de optimalisering van het productieproces bij voedingsmiddelenbedrijven.

Het resultaat is een slimmer en intensiever gebruik van de grondstoffen, minder productieverliezen en tevens efficiënter gebruik van energie, als ook de beschikbare productietijd.

Dr. Aleksei Paramonov is verheugd over de prijs: “We zijn trots dat we met de ontwikkeling van ons autotuning-concept erin geslaagd zijn om de theorie van de rekenalgoritmen voor het nemen van beslissingen daadwerkelijk in de praktijk te brengen.”

“Daarmee wordt het mogelijk de productie-efficiëntie te verhogen. Het grote voordeel voor de zuivelindustrie is dat dit doel haalbaar is zonder aanpassingen in de receptuur of in het productieproces.”


en Roland Riedl van ProLeiT)

ACHTERGROND
‘Autotuning‘ betekent dat de PID-regeling zélf het optimum zoekt. Voor het optimalisering hiervan hoeft installatieverantwoordelijke slechts een gewenste regeling te selecteren en parameters in te voeren. De software van Plant iT doet de rest.

De functie kan worden geactiveerd zonder slingerbewegingen te veroorzaken, terwijl de bestaande regeling in bedrijf is. Na het aflopen van het programma volgen drie voorstellen voor een optimale regeling. Daaruit kan de gebruiker zijn keuze maken. Dit betekent dat hij zonder specifieke kennis van regeltechniek en kostbare praktijkproeven elke regeling snel kan optimaliseren.

Een wezenlijke doelstelling voor de ontwikkeling van de ‘autotuning’-functie betreft de kwaliteitsborging van de producten. Dit betekent allereerst een reductie van uitval en mengfasen.

Andere voordelen zijn een snellere aanpassing van de procesbesturing aan nieuwe producten en de mogelijkheid om batches te kunnen verkleinen, waardoor een hogere productieflexibiliteit ontstaat.

Minstens zo belangrijk is dat de inbedrijfstelling van de nieuwe regeling veel minder tijd en dus minder geld kost.