Start onderzoek flexibele zonne-energie­systemen op zee

Een consortium onder leiding van TNO is gestart met een onderzoek naar nieuwe flexibele zonne-energie­systemen op water. Het systeem dat bestaat uit flexibele drijvers met daarop gemonteerde flexibele zonnepanelen. Deze pilot loopt tot de zomer van 2022.

Trefwoorden: #drijven, #TNO, #zonne-energie

Lees verder

research

( Foto: Midsummer )

ENGINEERINGNET.BE - Het systeem werd de afgelopen dagen geïnstalleerd in het Nederlandse Fieldlab Green Economy Westvoorne in het Oostvoornse Meer, vlakbij de Maasvlakte.

In dit onderzoek kijkt het consortium in het fieldlab naar verschillende aspecten zoals energie-opbrengst van de flexibele zonnepanelen, gedrag van de drijvers bij golven en harde wind, de aangroei van organisch materiaal en economische rendabiliteit.

Zon op water zal naar verwachting een belangrijke bijdrage leveren aan de energietransitie. In 2050 wordt in Nederland tweehonderd gigawattpiek (GWp) aan opgewekte zonne-energie voorspeld, waarvan 25 GWp op zonnepanelen op binnenwater en 45 GWp op zonnepanelen op zee.

Het concept bestaat uit twee drijven van 7x13 meter. met daarop 20 kWp aan zonnepanelen. Het bijzondere aan de opstelling is dat zowel de zonnepanelen als de drijvers van flexibel materiaal (dunne-film pv) zijn gemaakt die door het consortium zijn ontwikkeld en geleverd werden door het Zweedse Midsummer.

Door deze toepassing buigen de drijvers en de panelen mee met de golven. Ze bieden minder weerstand aan de golven waardoor de drijvers en de verankering lichter, en daarmee goedkoper, kunnen worden uitgevoerd dan bij starre drijvers.

Het project Solar@Sea II wordt uitgevoerd door een breed consortium; naast TNO zijn Bluewater Energy Services, Genap, Marin, Endures en Avans Hogeschool als partner betrokken.