Flanders Investment & Trade en essenscia vlaanderen hernieuwen partnerschap

Om de internationale slagkracht van chemie en life sciences te vergroten, hebben Flanders Investment & Trade (FIT) en essenscia vlaanderen hun structureel partnerschap hernieuwd voor de komende vijf jaar.

Trefwoorden: #chemie, #essenscia, #Flanders Investement & Trade, #life sciences

Lees verder

nieuws

( Foto: essenscia )

ENGINEERINGNET.BE - De ambitie van deze samenwerking is om de internationalisering van de Vlaamse economie te versnellen, voor meer economische groei, jobs en welvaart. De klemtoon ligt daarbij op de sectoren duurzame chemie en life sciences & health, twee speerpunten uit ‘Vlaanderen Versnelt!’, de internationaliseringsstrategie van de Vlaamse economie.

Het hernieuwde partnerschap met essenscia vlaanderen geldt voor de periode 2022-2026 en omvat onder meer de verderzetting van het ‘Welcome Team for the Chemical Sector’. Dat werd in 2018 opgericht om het aantrekken van buitenlandse investeringen op een gecoördineerde manier aan te pakken.

Sinds de opstart hebben FIT en essenscia, samen met partnerorganisaties Catalisti, PMV, VITO en VLAIO, 34 dossiers ondersteund uit 14 verschillende landen. Sinds 2010 heeft de chemie en life sciences trouwens al voor bijna 13,5 miljard euro aan investeringen naar Vlaanderen gehaald, veruit het meest van alle sectoren. Alleen al de laatste drie jaar kwamen er zo 2.137 jobs bij.

De promotie van de sector bij potentiële handelspartners en internationale investeerders, bijvoorbeeld tijdens economische zendingen en prinselijke missies, is eveneens een belangrijke doelstelling van het partnerschap. Naast de logistieke troeven en de sterke concentratie aan chemie-, kunststof-, farma- en biotechbedrijven in Vlaanderen, ligt de focus daarbij steeds meer op de Vlaamse innovatiekracht in het domein van gezondheidszorg en klimaattechnologieën.

FIT, het Vlaamse agentschap voor internationaal ondernemen, heeft nieuwe samenwerkingsovereenkomsten afgesloten met 21 partnerorganisaties.