• 12/04/2012

Ondertekening onderzoekscontract markeert nieuwe stap Brains Unlimited

De Universiteit Maastricht en Siemens hebben de Master Research Agreement ondertekend waarmee de partijen hun onderzoekssamenwerking regelen in het prestigieuze Brains Unlimited project.

Trefwoorden: #bodyscanner, #fMRI, #Maastricht University, #Siemens

Lees verder

Nieuws

( Foto: Universiteit Maastricht )

ENGINEERINGNET.NL -- In dit project wordt hoogwaardig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar menselijk gedrag en veel voorkomende (hersen)ziekten met behulp van drie fMRI-scanners, geleverd door Siemens Healthcare Nederland.

Eén van deze scanners heeft een ultrahoog magneetveld van 9.4 tesla. Van deze krachtige scanners bestaan er slechts drie in de hele wereld en Siemens is wereldwijd de enige fabrikant die deze MRI-scanner kan leveren.

De onderliggende MRI-technologie is voortdurend in ontwikkeling, op basis van onderzoek dat deels plaats zal vinden in Maastricht.

In de Master Research Agreement worden de formele rechten en plichten van beide partijen vastgelegd op het gebied van intellectueel eigendom, publicaties, etc. Het contract is namens de Universiteit Maastricht ondertekend door Bernadette Jansma en Paul Knibbeler (resp. decaan en directeur van de Faculty of Psychology and Neuroscience). Uit naam van Brains Unlimited BV tekende CEO Ross McLennan. Kees Smaling en Michiel Roos ondertekenden namens Siemens Healthcare Nederland.

Brains Unlimited, onderdeel van de Maastricht Health Campus, is een nieuw platform voor neuro-imaging dat door wetenschappers en bedrijfsleven gebruikt gaat worden om meer te weten te komen over veel voorkomende ziekten als Alzheimer, Parkinson, epilepsie, schizofrenie en MS, en meer inzicht te verwerven in de ontwikkeling van menselijk gedrag.

Voor dit project wordt een geïntegreerd scannerlab gebouwd voor drie fMRI-scanners met ultrahoge magneetvelden van respectievelijk 3.0, 7.0 en 9.4 tesla. De scanners worden gefaseerd in gebruik genomen in de loop van 2012 en 2013.

Op dezelfde locatie komt ook huisvesting voor spin-off bedrijven (de Neuropartner Incubator) en nieuwbouw voor de Faculty of Psychology and Neuroscience. De voortgang van de bouw is te volgen worden via een webcam: http://www.cameramanager.com/stream/um.


(GL)