Modulair IoT-platform maakt van Industrie 4.0 kinderspel

Industrie 4.0, iedereen heeft er de mond van vol. Maar hoe bereik je het op de productievloer? Het uitgangspunt is een brug te slaan tussen enerzijds de productievloer waar uw machines draaien en anderzijds de informatietechnologie.

Trefwoorden: #cloud, #ifm, #Industrie 4.0, #IoT

Lees verder

Partner Info

( Foto: ifm )

ENGINEERINGNET.BE - Met de ontwikkeling van moneo geeft ifm electronic een pasklaar antwoord op deze uitdaging. Met dit modulaire IoT-platform kunnen uw sensoren in het veld immers rechtstreeks communiceren met uw IT-systemen, zonder dat u hoeft te gaan programmeren. Industrie 4.0 was nog nooit zo eenvoudig.

Al meer dan 50 jaar ondersteunt ifm electronic zijn klanten bij industriële automatiseringsvraagstukken. De ervaring die het bedrijf heeft opgebouwd op het gebied van sensoren wordt de laatste decennia gecombineerd met een flinke portie vakkennis in software. Want digitalisering heeft onze manier van produceren voor altijd door elkaar geschud. En net zoals altijd vraagt dat om de juiste gereedschappen om efficiënt en succesvol te werken. Met moneo als uw digitale gereedschapskist, heeft u te allen tijde alle tools binnen handbereik voor de succesvolle omzetting van uw IoT-projecten.

Verbinden OT en IT
Als IoT-platform verbindt ifm moneo het niveau van operational technology (OT) met het niveau van informatietechnologie (IT). De sensorgegevens die in de productie-installaties worden gegenereerd, kunnen op die manier eenvoudig worden uitgelezen en verwerkt. Met andere woorden, moneo zet sensordata om in digitale informatie, verwerkt die en stuurt die door naar de IT-wereld. Draait een machine anders dan normaal? Dan duidt dat op slijtage of veranderingen in het proces die kunnen resulteren in stilstand. moneo analyseert de sensordata en herkent afwijkingen, zodat u kan evolueren van reactief naar proactief onderhoud. In het vermijden van ongeplande stilstanden ligt immers de sleutel tot een hogere OEE.

Eenvoudig te gebruiken, eenvoudig op te schalen
Wat ifm moneo onderscheidt van andere platformen is enerzijds het gebruiksgemak en anderzijds de modulariteit. IoT-projecten hoeven dankzij moneo niet van lange adem te zijn. U kan zeer snel en zeer eenvoudig aan de slag met de gebruiksvriendelijke interface. Dashboards creëren is in moneo een kwestie van configureren en parametreren en niet van programmeren, zodat u meteen de data te zien krijgt die u nodig heeft. Als onafhankelijk platform biedt het gebruikers de mogelijkheid om een bijzonder brede waaier aan apparaten aan te sluiten. Door alles samen te brengen in één overkoepelend systeem, kan data immers efficiënter aangewend worden. Modulariteit betekent dan weer dat u er enkel die modules hoeft uit te kiezen die voor uw productie van meerwaarde zijn. U krijgt dus een digitale gereedschapskist volledig op maat van uw noden. Veranderen die? Dan kan u met moneo ook even eenvoudig opschalen. Het groeit mee aan uw tempo.

Kadertekst: Stroombewaking motor verbetert prestaties lasrobots
Een voorbeeld uit de praktijk toont nog het beste wat moneo kan betekenen voor u. Een producent van auto-onderdelen past in zijn fabriek robotlassen toe. De motor die de draadaanvoer naar het laspistool regelt is echter onderhevig aan zware slijtage. Bovendien zijn er regelmatig problemen met de draadaanvoer, omdat de motorstroom niet optimaal staat ingesteld. Het resultaat? Ongeplande stilstanden en uitvaltijden. Enter moneo. Het moneo Real-Time Monitoring System van ifm zorgt voor een constante bewaking van de draadaanvoersnelheid door de motorstroom te monitoren. Het systeem detecteert over- en onderbelasting, zodat de operator kan ingrijpen zonder het productieproces te moeten onderbreken. Dat zorgt voor betere lasprestaties en een hogere productiviteit.

www.ifm.com/be/nl