Pandemie wakkert digitale transformatie aan

Hoewel de economische impact van de coronapandemie nog lang zal blijven nazinderen, blijkt uit een bevraging van onderzoekscentrum Flanders Make dat het merendeel van de industriële bedrijven in 2021 terug volop heeft ingezet op innovatie.

Trefwoorden: #digitalisering, #Flanders Make

Lees verder

nieuws

( Foto: Flanders Make )

ENGINEERINGNET.BE - Dirk Torfs, CEO van Flanders Make: “Sinds de pandemie begrijpen bedrijven meer dan ooit dat inzetten op nieuwe technologieën zoals bijvoorbeeld robots en digital twins, en het creëren van duurzame producten, diensten en productieprocessen de nieuwe standaarden worden om te overleven in een snel evoluerende globale economie. Bijna de helft van alle bedrijven geeft zichzelf een score van 75% wat betreft de gereedheid om te schakelen naar een Industrie 4.0, die zo in een stroomversnelling komt.“

Meer dan 60% van de bedrijven geeft aan dat het vinden van digitaal talent hun grootste uitdaging blijft. Investeren in de ontwikkeling van hun medewerkers, zodat ze goed kunnen functioneren in een werkomgeving met allerlei nieuwe technologieën is dan ook van cruciaal belang. Daarnaast hebben bedrijven steeds meer oog voor het fysieke en mentale welzijn van hun medewerkers en zo veroveren bijvoorbeeld robots die zij aan zij werken met de mens hun plaats op de werkvloer. Zij nemen zwaar of repetitief werk over en maken het werk makkelijker uitvoerbaar en boeiender.

Technologie speelt ook in maatwerkbedrijven een zeer ondersteunende rol. Zo krijgen de medewerkers bijvoorbeeld digitale werkinstructies, die van bovenaf op hun werkplek geprojecteerd worden en elke stap om een taak correct uit te voeren begeleiden. Dit komt de productiekwaliteit en tegelijk ook het werkplezier ten goede. Deze mensen kunnen zo veel complexere taken uitvoeren en krijgen toegang tot een ruimer aanbod aan jobs.

Hoewel drang om te innoveren en digitaliseren erg groot is, blijkt uit de studie dat tot nu toe slechts 1 op de 4 bedrijven de voordelen inziet van samenwerkingen in ecosystemen om de uitdagingen op het vlak van digitalisering succesvol aan te gaan.

Klik hier voor het onderzoeksrapport met een uitgebreid overzicht van alle onderzoekresultaten van de Industry 4.0 Survey 2021.