Vlaanderen moet recyclagehub voor kunststofhoudend afval worden

Om Vlaanderen op de kaart zetten als de recyclagehub voor kunststofhoudend afval lanceert de speerpuntcluster logistiek VIL, samen met projectpartner VITO en achttien bedrijven, het project ‘Plastics Recycling Hub’.

Trefwoorden: #logistiek, #plastics, #recycleren, #VIL

Lees verder

Nieuws

( Foto: photka - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE -De omschakeling naar een circulaire economie is volop aan de gang. Kunststofhoudend afval vormt een belangrijke stroom voor potentiële recyclageactiviteiten met hoge meerwaarde op economisch en maatschappelijk vlak.

Vlaanderen, met een grote aanwezigheid van chemie- en recyclagebedrijven, kan daarbij een prominente rol spelen. De chemiesector en de overheid zetten dan ook volop in op de transitie naar innovatieve, circulaire chemie.

De aanvoer van de te recycleren afvalstromen vormt echter een logistieke uitdaging op verschillende vlakken, gaande van de inzameling, over de voorbehandeling, tot het organiseren van de transporten op een efficiënte en duurzame manier.

VIL projectleider Jan Merckx, gespecialiseerd in circulariteit en logistiek: “In het project zullen we logistieke modellen en concepten ontwikkelen voor geïntegreerde en geoptimaliseerde inzameling, voorbehandeling en transport van kunststofhoudend afval. Daarnaast zullen we ook nagaan hoe digitalisering ingezet kan worden om deze logistieke ketens transparant te maken en te optimaliseren.”

De projectdeelnemers aan dit project zijn ADPO, BASF, Beaulieu International Group, Biostoom Beringen, CHEP, Covestro, Despriet Gebroeders (Looplife Polymers), Eastman, Euroports, Indaver, POM Limburg, Port of Antwerp, Pre Zero, PSA Antwerp, Renasci, Suez R&R BE Services, Triple Helix, Vanheede Environmental Logistics. Essenscia en Catalisti zijn betrokken als klankbord.