VUB en start-up Esobiotec streven naar betaalbare kankerimmunotherapie

De uitdaging ligt erin om immuuncellen rechtstreeks in het bloed van kankerpatiënten te modificeren, zonder ze eerst uit het lichaam te moeten opzuiveren.

Trefwoorden: #immuun, #kanker, #VUB

Lees verder

research

( Foto: VUB )

ENGINEERINGNET.BE - Het immuunsysteem kan kankercellen herkennen, omdat deze unieke eiwitten (tumor antigenen) op hun celmembraan hebben. Deze tumor antigenen dienen als 'ID' voor T-cellen, de immuuncellen die deze kankercellen zullen aanvallen.

Deze kennis leidde tot het gebruik van T-cellen in kankerimmunotherapie. T-cellen kunnen namelijk in het laboratorium gemodificeerd worden, zodat ze 'chimere antigen receptoren', zogenaamde CAR, op hun eigen celmembraan krijgen.

Deze CAR op de T-cellen herkennen de tumor antigenen op kanker cellen, en de herkenning van dit 'ID' instrueert de T-cellen om de kankercellen te doden. Deze CAR-T technologie heeft al bewezen werkzaam te zijn bij bloedkankers. Onderzoek naar andere kankertypes is lopende.

Maar deze therapie is duur, omdat dit isolatie van T-cellen uit het bloed van patiënten vereist, gevolgd door hun modificatie in het laboratorium. Daarom streven Esobiotec en VUB-wetenschappers ernaar om kosteneffectieve en kant-en-klare therapieën te ontwikkelen die zijn geïnspireerd op deze veelbelovende kankerimmunotherapie.

Hiertoe wordt gebruik gemaakt van technologieën die zijn ontwikkeld bij ICMI en LMCT, om de T-cellen direct te modificeren in het bloed, zonder ze uit het lichaam te moeten opzuiveren.

Deze baanbrekende benadering heeft het potentieel om de huidige standaard van cel- en gentherapieën voor de behandeling van kanker te transformeren.

Met het VUB Yamina Krossa Fonds ondersteunt VUB Foundation borstkankeronderzoek en het onderzoek naar de ontwikkeling van een potentieel kankervaccin van professor Damya Laoui en haar team (VUB-VIB). Het VUB-UZB Paul De Knop Fonds is één van de andere initiatieven.