Innovatie en digitalisering zorgen voor propere en veilige haven

Om drijfvuil zo snel mogelijk te kunnen opsporen en opruimen, gaat Port of Antwerp drones inzetten. Het is één van de innovatieve digitale oplossingen in de verdere uitbouw van de haven van de toekomst.

Trefwoorden: #drone, #opruimen, #Port of Antwerp, #vuil

Lees verder

nieuws

( Foto: Port of Antwerp )

ENGINEERINGNET.BE - Jaarlijks wordt ongeveer 50 ton drijfvuil verzameld uit de dokken in de haven van Antwerpen. Dit afval bestaat onder andere uit plastics, hout, karton, organisch materiaal en trossen.

Om watervervuiling, impact op biodiversiteit en schade aan schepen te beperken, is het belangrijk om dit afval zo snel mogelijk te detecteren en op te ruimen. Aangezien het totale havengebied meer dan 120 km² beslaat, zijn er veel ogen nodig om dit gigantisch gebied te screenen. Dankzij het unieke perspectief vanuit de lucht, kunnen drones een belangrijke bijdrage leveren aan de detectie van dit drijfvuil.

Daarom heeft Port of Antwerp een ‘machine vision’ toepassing ontwikkeld die op basis van dronebeelden automatisch een kaart opbouwt die aangeeft waar drijfvuil aanwezig is. Met de inzet van drones, die binnenkort meer dan tien keer per dag over de volledige haven zullen vliegen, kan drijfvuil dan sneller en efficiënter gelokaliseerd en opgeruimd worden.

Volgens Port of Antwerp zal het inzetten van drones een steeds belangrijkere rol gaan spelen in de haven van de toekomst. Een netwerk van autonome drones zullen een ‘live feed’ voorzien van de verschillende havenactiviteiten en hierbij de dienst Harbour Safety & Security (HSS) en de veiligheidspartners zo veel mogelijk kunnen ondersteunen.

Het gaat daarbij om opdrachten als inspectie van de infrastructuur, bewaking en monitoring, incidentmanagement, ligplaatsbeheer en olievlek- of drijfvuildetectie. Om de beelden van de drones in realtime te kunnen streamen, zal in de toekomst 5G worden gebruikt.