Onderzoeksreactor BR2 start extra productie medische radio-isotopen

Na het stilleggen van High Flux Reactor (HFR) in het Nederlandse Petten is er een tekort aan medische radio-isotopen ontstaan. De onderzoeksreactor BR2 van SCK CEN zal vroeger dan gepland opgestart worden om dat tekort te helpen opvangen.

Trefwoorden: #BR2, #nucleair, #radio-isotopen, #SCK

Lees verder

nieuws

( Foto: SCK CEN )

ENGINEERINGNET.BE - Het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN speelt al sinds jaar en dag een cruciale rol in productie van medische radio-isotopen.

In 2021 werden meer dan 10 miljoen patiënten geholpen dankzij de productie in zijn BR2- onderzoeksreactor. Nu er door onvoorziene omstandigheden een tekort aan radio-isotopen ontstaan is, springt SCK CEN in de bres omdat er wereldwijd slechts een handvol producenten zijn om de wereldwijde vraag naar medische radio-isotopen te dekken.

Sven Van den Berghe, directeur Nucleaire Materiaalwetenschappen bij SCK CEN: “Bij elke werkingscyclus levert hij de noodzakelijke grondstoffen voor diagnoses bij minstens één miljoen patiënten en voor een kankerbehandeling bij minstens 3.000 patiënten. En dat aantal neemt toe. Om een diagnose of behandeling te garanderen, is een betrouwbare levering doorslaggevend.”

De BR2 produceert per werkingscyclus tien tot vijftien verschillende radio-isotopen. Twee radio-isotopen nemen het grootste gedeelte van de productie in beslag: molybdeen-99 en lutetium-177.

Molybdeen-99 is de bron van de belangrijkste diagnostische radio- isotoop technetium-99m, die ingezet wordt om kanker, hartaandoeningen en andere ziekten op te sporen. Lutetium-177 is een radio-isotoop in de strijd tegen prostaatkanker en tientallen andere toepassingen in de nabije toekomst.