Voorraden optimaal plannen met AI bespaart tot 25%

Artificiële Intelligentie (AI) biedt belangrijke ondersteuning in het maken van een goede forecasting in de logistieke keten. Kwaliteitsvolle data en de bereidheid tot samenwerking zijn cruciaal om AI-toepassingen succesvol te kunnen inzetten.

Trefwoorden: #artificiële intelligentie, #logistiek, #supply chain, #VIL, #voorraad

Lees verder

Nieuws

( Foto: tampatra - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Met het project AI4Cast wil VIL bedrijven een stappenplan aanbieden om hun forecasting te optimaliseren met behulp van AI.

Ongewenste omstandigheden, uitzonderlijke situaties en verstorende factoren kunnen de supply chain behoorlijk in de war sturen. Denk aan onverwachte pieken in koopgedrag door hypes, regionale vertragingen door barre weersomstandigheden of materiaalschaarste door een pandemie.

Om als bedrijf zo optimaal en efficiënt mogelijk te kunnen werken, moeten supply chain voorspellingen en planningen zo accuraat mogelijk gebeuren, wat de omstandigheden ook zijn.

Forecasting vormt het startpunt en bepaalt het verdere ritme van de volledige supply chain. Planningen en voorspellingen hoeven vandaag niet meer te gebeuren op basis van beperkte gegevens en het ‘buikgevoel’ van de ondernemer. AI en Machine Learning bieden de kans op dit veel efficiënter aan te pakken.

In een ideale wereld wordt forecasting niet eenzijdig opgezet maar is er supply chain samenwerking tussen bedrijven die deel uitmaken van dezelfde toeleveringsketen.

Standaardisatie van de data is van groot belang, zo bleek uit de uitgevoerde VIL-pilots bij Colruyt en Procter & Gamble. Deze studie-case focuste op de vraagvoorspelling van een aantal categorieën goederen aangekocht door Colruyt bij Procter & Gamble.

Algoritmes zijn slechts zo goed als de data waar zij over kunnen beschikken. De juiste AI-technieken toegepast op volledige en waardevolle data minimaliseren de foutenmarge in de planning en forecasting.

Naast meer efficiëntie leveren ze ook kostenbesparingen op. Afhankelijk van de kwaliteit van de data, de bedrijfsprocessen en de graad van samenwerking zijn kostenbesparingen van 25% en meer zeker mogelijk.

Projectdeelnemers: Atlas Copco Airpower, Colruyt Group, ECS, Eutraco, Foresightee, Globis, H.Essers, ICO, Let Us, Procter & Gamble, Rotom, The Grain, Trafuco en Unilin.