Nieuwe manier om met smartwatch slaapapneu beter te beoordelen

TU Eindhoven ontwikkelt samen met Eindhoven MedTech Innovation Center en het Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe een soort smartwatch om slaapapneu te monitoren.

Trefwoorden: #apneu, #slapen, #smartwatch, #TU Eindhoven

Lees verder

research

( Foto: Kempenhaeghe )

ENGINEERINGNET.BE - Obstructieve slaapapneu (OSA) blokkeert de regelmatige luchttoevoer, wat de slaap verstoort en het lichaam berooft van een adequate toevoer van zuurstof. "Dit kan zorgen voor slaperigheid overdag, vermoeidheid en cardiovasculaire problemen", zegt Gabriele Papini, promovendus bij TU Eindhoven.

In klinische tests zijn polysomnografie en polygrafische slaapapneu-tests de gouden standaard voor de diagnose van OSA. In beide gevallen moet een persoon 's nachts sensoren dragen om functies als hersenactiviteit, hartslag en spieractiviteit te meten.

Zo wordt het aantal ongewone ademhalingen per uur slaap geteld. Dit staat bekend als de apneu-hypopneu-index (AHI).

Deze tests zijn echter niet geschikt voor screening en monitoring tijdens meerdere nachten, omdat de sensoren oncomfortabel zijn om te dragen, de slaap kunnen beïnvloeden en niet thuis te gebruiken zijn.

Papini en zijn collega's hebben daarom een soort smartwatch ontwikkeld. Hierbij wordt de huid verlicht met groene LED's. Een deel van het licht wordt gereflecteerd door het bloed in het lichaam en daarna gedetecteerd door een sensor.

Tijdens de slaap kan signaalruis het gevolg zijn van factoren zoals beweging of verhoogde druk op het horloge tijdens de slaap. Papini berekende dus een gemiddelde polsslag uit het signaal, vergeleek elke meting met de gemiddelde polsslag om de door ruis beïnvloede metingen te vinden, en verwijderde deze.

Aangezien de normale ademhaling door OSA wordt beïnvloed, isoleerde Papini ook het ademhalingsgedeelte van het signaal door te kijken naar de variaties in de sterkte van de polsslag.

"We gebruikten deep learning-convolutiemodellen om de ademhalingsgebeurtenissen te identificeren en gebruiken deze om de AHI voor een patiënt te berekenen", aldus Papini.

De AHI-waarden die met dit polsapparaatje zijn berekend, komen goed overeen met de AHI-waarden die met de gouden standaard zijn berekend. Maar ze zijn niet zo nauwkeurig als deze standaard, met name die waarbij hersengolven worden gemeten.

Artsen kunnen patiënten wel vragen om het apparaat te gebruiken als ze OSA langdurig willen monitoren, zonder dat er veel kabels en sensoren nodig zijn.