Waalse satellietenbouwer Aerospacelab haalt 40 miljoen euro op

Aerospacelab haalde onlangs 40 miljoen euro op bij Airbus Ventures en XAnge, die deze B-ronde leidden, Octave & Miroslaw Klaba, SRIW, Noshaq, BNP Paribas Private Equity, Sambrinvest en Belaero. Eerder al haalde het bedrijf 20 miljoen euro op.

Trefwoorden: #Aerospacelab, #ruimte, #satelliet

Lees verder

Techniek

( Foto: Sparkwing )

ENGINEERINGNET.BE - De nieuwe middelen moeten de productiecapaciteit van het bedrijf optrekken en het in staat stellen om meerdere constellaties in de ruimte te brengen die het aardoppervlak meermaals daags kunnen monitoren. Het gaat er ook om geodata van ruimtesensoren te fuseren en te analyseren.

Zelf heeft Aerospacelab het over ‘actionable geospatial intelligence’ waarbij artificiële intelligentie en machine learning losgelaten worden op de data van satellieten met meerdere sensoren aan boord.

Toepassingen ziet het bedrijf alvast in verzekeringen, veiligheid (defensie), landbouw, het opvolgen van bepaalde waardeketens zoals grondstoffen (mijnen, smelters, raffinaderijen, havens, overslag…), energie en handelsstromen maar ook milieumonitoring (natuurrampen, verontreinigingen,…).

In zijn nieuwe fabriek -waaraan nog gebouwd wordt- in Louvain-la-Neuve zal Aerospacelab twee constellaties van kleine satellieten of smallsats (die zo’n 100 à 150 kg wegen) bouwen. De eerste constellatie bestaat uit satellieten die de Copernicus’ Sentinel-2 missie zullen begeleiden en multi-spectrale beelden nemen. De tweede constellatie zal Very High Resolution (VHR) beelden (50cm/pixel) nemen.

Aerospacelab dat nu meer dan 110 voltijdse medewerkers telt in meerdere vestigingen -Mont Saint Guibert en Leuven maar ook voet aan de grond heeft in Zwitserland en Frankrijk- focust op ‘geospatial intelligence’ en kleine satellietplatformen. Het rijdt daarbij volop mee op het nieuwe ruimte ecosysteem.

De voorbije jaren is er namelijk een paradigmashift weg van unieke, éénmalige, grote, handgemaakte (prototype)satellieten naar ‘kleinere’ satellieten waarvan de kostprijs drastisch naar beneden is gehaald door standaardisatie en platformisatie -eenzelfde platform kan meerdere toepassingen/ladingen aan- én massaproductie.

Wat de automobielindustrie groot bracht, past men nu toen op de ruimte. Tegen het eind van het jaar wil het naar 200+ mensen groeien.

ACHTERGROND
Aerospacelab lanceerde eind juni 2021 zijn eerste satelliet. Daarvoor deed het een beroep op Spaceflight Inc. De Risk Reduction Flight (RRF) -Arthur- werd in een baan rond de aarde gebracht tijdens een SpaceX Transporter-2 missie bovenop een Falcon 9 lanceerder.

Doel van de RRF-missie is het testen van zelf-ontwikkelde technologieën en bouwstenen voor toekomstige constellaties. De satelliet, die een hoge resolutie optisch instrument aan boord heeft, kan maneuvreren met behulp van een micro voortstuwing die het Franse Exotrail leverde.

Lees ook: Aerospacelab lanceert satelliet met nieuwe generatie zonnepanelen