Eerste medisch product uit ziekenhuisafval ontwikkeld

TU Delft en het Maasstad Ziekenhuis hebben het eerste medische product ter wereld ontwikkeld dat volledig gemaakt is uit ziekenhuisafval van operatiekamers: een instrumentenopener.

Trefwoorden: #afval, #hergebruik, #TU Delft, #ziekenhuis

Lees verder

research

( Foto: TU Delft )

ENGINEERINGNET.BE - De ziekenhuiszorg draagt voor 7% bij aan de totale CO2-uitstoot in Nederland. De snelgroeiende afvalhopen van ziekenhuizen worden onder meer veroorzaakt door toenemend gebruik van wegwerpproducten in de afgelopen jaren.

Door de verbranding van dit afval stijgt de CO2-uitstoot en worden de kosten van de afvoer hoger. Daarnaast stijgen de kosten van de grondstoffen en neemt de schaarste van deze grondstoffen toe.

Onderzoekers Bart van Straten en Tim Horeman van TU Delft ontwikkelden daarom samen met het Maasstad Ziekenhuis een methode om van polypropyleen inpakpapier een nieuw product te maken. Dit papier wordt gebruikt om medische instrumenten in te pakken en te steriliseren.

Door het blauwe inpakpapier om te smelten, is het nu mogelijk om er medische hulpmiddelen van te maken. Bijvoorbeeld een instrumentenopener die scharnierende instrumenten tijdens het was- en desinfectieproces in een open positie houdt. Dit zorgt voor een betere reiniging en desinfectie van het instrument.

In Nederlandse ziekenhuizen wordt per jaar 1,3 miljoen kilo polypropyleen inpakpapier gebruikt. Dat inpakpapier eindigde tot voor kort op de afvalhoop. Voor dit onderzoek haalde afvalverwerker Renewi het inpakpapier in speciale zakken op, nadat het was gebruikt op de operatiekamer van het Maasstad Ziekenhuis. Daarna werd het omgesmolten.

Het is een doorbraak dat het is gelukt om een nieuw medisch hulpmiddel te maken dat op grote schaal is te produceren uit polypropyleen-afval van het ziekenhuis. Hierdoor kan het ziekenhuis de leverancier zijn van grondstof om nieuwe hulpmiddelen mee te maken.

De innovatie biedt mogelijkheden om de schaarste van grondstoffen en het wereldwijde afvalprobleem van ziekenhuizen aan te pakken. Wereldwijd gebruik van afval als grondstof draagt bij aan het verlagen van de milieu-impact op grote schaal en daarmee klimaatverandering.