Vlaamse cleantech bedrijven groeien zowel nationaal als internationaal

Uit het Cleantech rapport dat Cleantech Flanders publiceerde, blijkt dat het succesverhaal van de innovatieve cleantech bedrijven zich bestendigt. Met 1,32 miljard euro aan investeringen en 2.000 nieuwe werknemers zet het zich steeds meer op de kaart.

Trefwoorden: #cleantech, #energietransitie

Lees verder

Nieuws

( Foto: Cleantech Flanders )

ENGINEERINGNET.BE - Het aantal toepassingen van cleantech technologieën groeit dag na dag. Dat de energietransitie het ideale werkveld is voor cleantech, hoeft niet te verwonderen.

De evolutie in de batterijtechnologie, de grootschalige integratie van hernieuwbare energie en het onderzoek naar hernieuwbare energiedragers zoals groene waterstof en de uitrol van warmtenetten staat voorop. Het is duidelijk dat het besef leeft dat Europa veel meer zelfvoorzienend moet worden voor strategische grondstoffen.

Daardoor verloopt de energietransitie aan een nooit gezien tempo. Vestas bijvoorbeeld, een Deense leverancier van windturbines met twee faciliteiten in Vlaanderen, wierf meer dan 800 miljoen euro en domineert zo het algemene cleantech investeringslandschap in Vlaanderen. Maar ook in de bouwsector groeit het cleantech bewustzijn. Circulaire economie en maximale recyclage vormen daar de ruggengraat van.

De afgelopen twee jaar zijn getekend geweest door corona. In deze context valt niet alleen een toename van het aantal geregistreerde ondernemingen in de cleantechsector op, maar ook een statistisch relevante toename van zowel de totale EBITDA-groei (+26,61% JoJ) als de gemiddelde EBITDA-groei per actor (+21,87% JoJ).

De verklaring dat bedrijven met een focus op duurzaamheid beter in staat zouden zijn om de crisis het hoofd te bieden, wint hiermee ook aan geloofwaardigheid.

Opmerkelijk in 2020 is de trend dat de cleantech-actoren zich meer verspreiden over Vlaanderen. Waar we vroeger een consolidatie van actoren in de belangrijkste economische hubs zagen, viel 2020 op door een omkering van deze tendens.

Voor het eerst zagen veel steden uit de top 10 een afname in het aantal geregistreerde actoren, terwijl veel kleinere gemeenschappen een toename optekenden. Een van de veronderstellingen is dat dit deels te wijten is aan de verandering in de werkomstandigheden ten gevolge van de COVID-19-pandemie.

Download het rapport voor meer informatie.