Studenten TU/e veranderen afval in spoorballast en tuintegels

Team CORE van de Nederlandse TU Eindhoven heeft een nieuwe installatie ontwikkeld die afvalstromen als vliegas, slib en shredder-resten omzet naar een kunstmatige vervanger van basalt.

Trefwoorden: #afval, #recycleren, #spoor, #TU Eindhoven

Lees verder

research

( Foto: TU/e - Dirk van Meer )

ENGINEERINGNET.BE - De installatie van CORE verhelpt twee problemen: het geeft een nieuwe functie aan vliegas, slib en shredder-resten. Deze afvalstoffen worden op dit moment gedumpt, en dat kan een probleem opleveren op de langere termijn op het gebied van gezondheid, milieu en opslag.

Daarnaast levert het proces een veilige, kunstmatige vervanger van basalt op, die kan worden gebruikt als alternatief voor de natuurlijke variant die met name in China en Noorwegen wordt gewonnen en over grote afstanden wordt getransporteerd naar Nederland.

Het transport per schip zorgt momenteel voor veel CO2-uitstoot, en ook de delving van basalt is een milieuvervuilend proces. Basalt wordt in Nederland onder meer gebruikt als spoorballast of bij de productie van tuintegels.

Het produceren van een vervanger voor basalt is niet eenvoudig. Stromen zoals vliegas en slib zijn rijk aan mineralen zoals siliciumdioxide en calciumoxide. Deze kunnen in pure vorm gemixt worden tot een vervanger van basalt.

De grote uitdaging voor CORE is dat de afvalstromen niet bestaan uit pure materialen, maar een uitgebreide mix van verschillende mineralen, metalen en plastics. Elke afvalstroom is daarnaast anders.

Daarom hebben de studenten modellen ontwikkeld die het product de juiste eigenschappen meegeven om als vervanger van basalt te fungeren. “Dat heeft deels te maken met de drukgevoeligheid, maar ook met de hardheid en kristalstructuur," aldus CORE-teamcaptain Tatum Simons.

"Die eigenschappen moeten goed zijn om de kunstmatige basalt te kunnen gebruiken. In het afval zitten bovendien zware metalen en gifstoffen die niet vrij mogen komen bij gebruik van het eindproduct, om schade aan mens en milieu te voorkomen.”

Het studententeam doet nu onderzoek naar de haalbaarheid van de installatie, CORE Magma genaamd.

De financiering van de installatie is voor een groot deel afkomstig van ProRail en TU Eindhoven. De rest van de financiering is beschikbaar gesteld door twee alumni van TU Eindhoven: Jan van Gemert (voormalig CEO Gemco Casting) en Hans Fischer (voormalig CEO TATA Steel).