• 20/04/2012

Volgens Elia zal Belgische windenergieproductie aanzienlijk groeien

Wallonië wil de productie van windenergie tot 2020 verviervoudigen. In Vlaanderen is sprake van een verdubbeling van de windenergiecapaciteit tot 2020.

Trefwoorden: #elia, #windcapaciteit

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE -- Elia, de Belgische beheerder van het hoogspanningsnet, verwacht dat de windproductie in België de komende jaren aanzienlijk zal groeien in het kader van de Europese, nationale en regionale klimaatdoelstellingen.

De op dit moment geïnstalleerde capaciteit aan windvermogen bedraagt volgens ELIA 930,65 megawatt (MW). Dit betekent dat alle Belgische windmolens samen hetzelfde vermogen kunnen genereren als een kleine kerncentrale.

Er zijn zowel plannen voor uitbreiding van offshore windenergie als voor onshore capaciteit. Zo wordt onderzoek gedaan naar de afbakening van een nieuw gebied voor windmolens in de Noordzee. Tot de plannen voor het offshore windmolenpark hoort de installatie van een 'stopcontact' door ELIA: een technologie die het mogelijk zou maken om op zee centraal op één plaats in te pluggen op het elektriciteitsnet.

Onshore windenergie valt onder de beleidsbevoegdheid van de gewesten. Zowel de Vlaamse als de Waalse overheid heeft plannen om de onshore windcapaciteit in de gewesten uit te breiden. Wallonië wil de productie van windenergie tot 2020 verviervoudigen. In Vlaanderen is sprake van een verdubbeling van de windenergiecapaciteit tot 2020.


(KV) (foto Asian Conversations)