Eerste beeld van MIRI-instrument op James Webb-ruimtetelescoop

De uitlijning van de James Webb-ruimtetelescoop is voltooid. Het ruimteobservatorium is nu in staat scherpe, goed gerichte beelden vast te leggen met de vier wetenschappelijke instrumenten.

Trefwoorden: #James Webb, #MIRI-instrument, #ruimtetelescoop

Lees verder

Nieuws

( Foto: ESA )

ENGINEERINGET.BE - Het MIRI-instrument was als laatste van de instrumenten eerder deze maand afgekoeld naar een bedrijfstemperatuur van -266 graden Celsius.

Na voltooiing van de zevende en laatste fase van de uitlijning van de telescoop gaat nu de volgende en laatste reeks voorbereidingen in: de inbedrijfstelling van de wetenschappelijke instrumenten. Elk instrument is een zeer geavanceerde set detectoren, uitgerust met unieke lenzen, maskers, filters en op maat gemaakte apparatuur.

Dit proces van het instellen en testen van de instrumenten neemt circa twee maanden in beslag voordat de wetenschappelijke werkzaamheden in de zomer beginnen.

Nederlandse ontwerpers, ingenieurs en astronomen werkten de afgelopen 25 jaar mee aan twee van de vier wetenschappelijke instrumenten op Webb, te weten MIRI en NIRSpec.

Het hart van de MIRI-spectrometer is in Nederland ontworpen en gebouwd onder leiding van de Optisch-Infraroodgroep van de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA).

Naast Nederlandse universiteiten droegen onder meer ook TNO, ASTRON en SRON bij aan de ontwikkeling van deze spectrometer.

De optische prestaties van de telescoop zijn beter dan de meest optimistische voorspellingen van de ingenieurs. De spiegels van Webb sturen nu volledig gefocusseerd licht uit de ruimte naar elk instrument, en elk instrument maakt met succes beelden.

De beeldkwaliteit die aan alle instrumenten wordt geleverd is "diffractie-beperkt", wat betekent dat de fijnmazigheid van de details die worden waargenomen zo goed is als fysiek mogelijk is gezien de grootte van de telescoop.

Vanaf dit moment zullen de enige veranderingen aan de spiegels zeer kleine, periodieke aanpassingen aan de primaire spiegelsegmenten zijn.