RPA Databots besparen 50% op logistieke kosten

Databots zijn virtuele helpers voor Robotic Process Automation (RPA) om administratieve processen te automatiseren. Het gebruik van RPA biedt de mogelijkheid om een innovatieve digitalisatie door te voeren zonder aanpassing van de ICT-systemen.

Trefwoorden: #databot, #logistiek, #RPA, #VIL

Lees verder

Nieuws

( Foto: VIL )

ENGINEERINGNET.BE - Met het project RPA Databots heeft VIL, in samenwerking met acht bedrijven, een laagdrempelig en goedkoop systeem uitgewerkt waarmee bedrijven op korte tijd hun logistieke administratieve processen kunnen automatiseren.

VIL toetste de toepasbaarheid af voor twee processen bij twee bedrijven, meer bepaald het orderverwerkingsproces bij Handico Trucking en het tarificatieproces bij Van Moer Logistics.

Databots zijn virtuele collega’s. Ze vullen documenten en bestanden zelfstandig in en nemen repetitieve taken over van medewerkers. Zo kunnen die medewerkers efficiënter ingezet worden. De technologie evolueert snel, is relatief goedkoop en vraagt geen complexe aanpassingen van de IT-systemen. Ook kleine en middelgrote ondernemingen kunnen bijgevolg deze databots inzetten.

De Return on Investment (ROI) is eenvoudig te berekenen. Er is een éénmalige kost voor de robot(s) en een jaarlijkse  licentiekost, wat neerkomt op zo’n 20.000 euro. Vergelijk deze kost met de loonkost van een fysieke medewerker.

De kost-baten analyse is bijgevolg snel gemaakt: de databot neemt de job over van de medewerker en deze laatste kan gemotiveerd ingezet worden op zinvolle taken. De ROI varieert van 30 tot 200 % met een gemiddelde terugverdientijd van drie tot zes maanden.

Sophie Delannoy (foto), projectleider bij VIL: “RPA verhoogt de productiviteit, het serviceniveau en de capaciteit van het personeel met 35-50%. Dit zorgt voor een onmiddellijke kostenbesparing van 25-50% door het automatiseren van taken tegen een  fractie van het menselijke equivalent.”

Projectdeelnemers: Colruyt Group, Embassy Freight Services Europe, Group Van Loon, Handico Trucking, Hospital Logistics, Mazda Motor Logistics Europe, Snel Logistic Solutions en Van Moer Logistics.