Food Pilot in Melle krijgt extra testhal en 7 nieuwe piloottoestellen

Om ook met kleine hoeveelheden eiwitrijke grondstoffen te experimenteren, krijgt de Food Pilot een extra ruimte met kleinschalige vernieuwende en toch commercieel interessante apparatuur.

Trefwoorden: #food pilot, #ILVO, #voeding

Lees verder

Nieuws

( Foto: ILVO )

ENGINEERINGNET.BE - De extractie van eiwit uit nieuwe bronnen, zoals planten, insecten, algen, en vervolgens de verdere verwerking, is een van de snelst groeiende onderzoeksdomeinen.

Vaak is de hoeveelheid ruw materiaal in dat geval klein, omdat de alternatieve bronnen nog in de exploratieve fase van de primaire aanmaak zitten. De hoeveelheid eiwitten die uit die bronnen worden gehaald, zijn zo miniem dat de eerste processingtests niet haalbaar zijn op een pilootschaal.

Om ook met kleine hoeveelheden grondstoffen te experimenteren, krijgt de Food Pilot een extra ruimte met kleinschalige vernieuwende en toch commercieel interessante apparatuur, voor hoeveelheden tussen 0,5 en 5 kilo product.

Er  wordt geïnvesteerd in apparatuur voor het wassen, versnijden, vermalen, scheiden, drogen en vormgeven van eiwitrijke grondstoffen.

Voor de eerste ruwe verwerking van grondstoffen wordt een was- en versnijlijn aangekocht, op de kleinste pilootschaal.

Van diezelfde schaal wordt een separatortoestel gekocht, voor het ontdoen van harde delen en pureren van vruchten. Op die manier kunnen grondstoffen behandeld worden voorafgaand aan de eiwitextractie.

Een vlokkenwals is aangekocht om het te extraheren materiaal om te vormen naar vlokken, die door hun grotere productoppervlak beter contact maken met extractiemedia.

Op de allerkleinste schaal is er de aankoop van een labo-fluidized bed droger, voor het drogen van granulaire producten.

De stappen na de eiwitextractie leiden tot productontwikkelingen. Een veelzijdige keukenrobot wordt aangekocht voor het maken van mixen.

In de nieuwe hal van de pilootfabriek komt voor het eerst ook een repenmachine, om in te spelen op de stijgende vraag naar eiwitrijke repen en gezonde snacks.

Tegen eind 2023 zijn de nieuwe testhal en de installaties operationeel. Budget: 512.000 euro financiering van EFRO, met cofinanciering van Provincie Oost-Vlaanderen.