Onderzoeksbudget van 100 miljoen euro voor onderzoek naar duurzame kernenergie

Het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN zal kleine, modulaire reactoren van de toekomst onderzoeken, in samenwerking met (inter)nationale partners. Daarvoor ontvangt het van de federale regering een onderzoeksbudget van 100 miljoen euro.

Trefwoorden: #kernenergie, #MYRRHA, #onderzoek, #reactor, #SCK, #SMR

Lees verder

Nieuws

( Foto: SCK CEN )

ENGINEERINGNET.BE - De Belgische regering wil investeren in onderzoek naar innovatieve, kleine, modulaire reactoren - de zogenaamde ‘small modular reactor (SMR)’. Ze doet een beroep op de ongeëvenaarde kennis en decennialange ervaring van SCK CEN om onderzoek en ontwikkeling in handen te nemen.

De kleine modulaire reactoren waarvoor de regering een onderzoeksbudget van 100 miljoen euro vrijmaakt, gebruiken geen water als koelmiddel. Een vloeibaar metaal (natrium of lood) of een gas moet de reactorkern koelen.

Het voordeel van die koelmiddelkeuze is dat de nucleaire brandstof efficiënter opgebrand wordt en er op het einde van de rit minder kernafval overblijft.

Als België ervoor zou kiezen om loodgekoelde SMR’s te onderzoeken, kan het profiteren van het ontwikkelingstraject van MYRRHA. Dat is geen SMR, maar deelt wel enkele principes zoals compactheid, het koelmiddel en dus snelle neutronen.

De lessen die SCK CEN uit datt ontwikkelingstraject trekt, kan het dus overhevelen naar het ontwikkelingstraject van innovatieve SMR’s. Al blijft de doelstelling fundamenteel anders.

Eric van Walle, directeur-generaal van SCK CEN: “Innovatieve SMR’s zullen elektriciteit produceren. Bij MYRRHA hebben we die snelle neutronen nodig om aan te tonen dat we hoogradiotoxisch afval kunnen omzetten naar afval dat niet meer toxisch is, dat minder warmte afgeeft en dat merendeels korter in levensduur is.”