VUB onderzoeksteam ontwikkelt murenradar

Een onderzoeksteam van het departement ETRO-VUB onder leiding van professor Johan Stiens en Dr. Ali Pourkazemi heeft een radar ontwikkeld waarmee men in en door muren, plafonds en vloeren kan kijken.

Trefwoorden: #elektriciteit, #gebouw, #isolatie, #radar, #VUB

Lees verder

Nieuws

( Foto: VUB )

ENGINEERINGNET.BE - Deze radar kan een erg nuttig instrument zijn, zeker voor verbouwers of restaurateurs van oude gebouwen waarvan geen gedetailleerd technisch plan bestaat.

Het toestel kan de exacte dikte van muren berekenen, het formaat van leidingen die er door lopen, kan holtes in kaart brengen, waardoor je als verbouwer niet meer blind aan de slag moet.

De murenradar maakt gebruik van de materiaal-afhankelijke voortplantingssnelheid en weerkaatsing van elektromagnetische golven. Klassieke radars zenden electromagnetische golven uit die vele frequenties bevatten (zoals wit licht vele kleuren bevat).

Al deze frequenties zullen op een andere manier gereflecteerd worden, wat tot een enorm complex signaal leidt en het praktisch onmogelijk wordt om hieruit de dikte en de gebruikte materialen van alle lagen af te leiden.

De ETRO-radar zendt een bijzonder signaal waarbij aan de hand van complexe mathematische modellen uit het gereflecteerde beeld ​ de doorsnede van de muur met alles wat er in zit geëxtraheerd kan worden.

Omdat er veel commercieel potentieel is, zijn de onderzoekers bezig met de voorbereiding van het oprichten van een spin off, die voorlopig naar de naam TRMCo luistert. De spin off moet operationeel zijn in de loop van 2023.