Logistiek speelt belangrijke rol in circulaire economie batterijen

De groeiende markt van hybride en elektrische personenwagens biedt kansen voor de circulaire economie van einde-leven Lithium-ion batterijen. Vlaanderen heeft alle troeven in huis om hier een toppositie te bekleden.

Trefwoorden: #batterij, #logistiek, #recycleren, #VIL

Lees verder

Nieuws

( Foto: VIL )

ENGINEERINGNET.BE - Het doel van het project Re2Live, uitgevoerd door VIL samen met Agoria/Sirris/VITO/VUB en ondersteund door SIM en Flux50, was om de volledige waardeketen van autobatterijrecyclage en de toepassingen voor stationaire energieopslag te onderzoeken, vanuit economisch, technisch, operationeel en maatschappelijk oogpunt, binnen de circulaire economie.

Dit project kadert binnen de context van de Vlaamse transitie naar een meer circulaire economie met een focus op het eindeleven en hergebruik of recyclage van batterijen van elektrische personenwagens.

In dit project werden de stappen onderzocht om deze circulariteit te bereiken: gaande van het verwijderen van de batterij uit het voertuig, de verpakking en logistiek, de automatische ontmanteling van het batterijpack, het al of niet inzetten van packs en modules in een tweede leven toepassing en uiteindelijk de recyclage.

De nood aan een oplossing voor de recyclage van lithium-ion batterijen is hoog. Deze batterijen gebruiken bovendien een aantal kritieke materialen waarvan de beschikbaarheid in Europa sterk onder druk staat. Het is daarom belangrijk om vanaf het begin te werken aan oplossingen en een geschikte circulaire strategie.

De logistieke kost is een erg belangrijke factor in het totaal proces van de verwerking van einde leven batterijen. Deze kan oplopen tot 50% van de kosten, onder andere door het gebruik van specifieke verpakkingen.

Meer informatie op de website van Re2Live.