Primeur: autonome shuttle rijdt op bedrijvenpark Mechelen Noord op openbare weg

Vandaag debuteerde de eerste autonoom rijdende shuttle op de openbare weg in Vlaanderen. De shuttle kan tot 8 personen en ook postpakketten vervoeren. Deze primeur van Mechelen en VIL kadert in een Europees project.

Trefwoorden: #autonoom, #cargo, #shuttle, #VIL

Lees verder

Nieuws

( Foto: VIL )

ENGINEERINGNET.BE - De elektrisch aangedreven shuttle zal vanaf nu tot en met 12 augustus op weekdagen een 2,5 kilometer lang traject afleggen op het industrieterrein Mechelen Noord. 

Werknemers van de bedrijven langs het traject kunnen op verschillende haltes aan boord van het voertuig stappen om daarna naar hun werk gebracht te worden. Bovendien kunnen bedrijven en particulieren postpakketten van bpost afgeven of ophalen aan de shuttle.

Domien Stubbe, projectleider bij VIL: “Cargo-hitching moet extra pakjestransport langs het parcours vermijden en een betere service bieden voor de klant. Het is de eerste keer dat dit getest wordt in België. We optimaliseren het gebruik van autonome voertuigen en maken er een haalbare businesscase van.”

De shuttle zelf, geproduceerd door het Franse bedrijf EasyMile, is in deze testfase voor iedereen vrij toegankelijk. Tijdens de testings zijn extra veiligheidsmaatregelen van kracht.

Zo geldt op sommige plekken van het bedrijventerrein een parkeerverbod en staan overal waarschuwingsborden. Aan boord is ook nog altijd een steward aanwezig om in te grijpen in geval van nood, al is dit in principe niet nodig.

Deze piloot van Mechelen en VIL maakt deel uit van het EU ULaadDS-project rond stadslogistiek en het Interreg ART-forum-project rond autonoom transport. Projectpartners zijn bpost, SwipBox, USH, EasyMile, Quares, Mechelen-Noord vzw & Continental.