Eerste subsidievrij windpark van België ingehuldigd in North Sea Port

Bij staalproducent ArcelorMittal in Gent werd onlangs het eerste subsidievrije windmolenpark van België ingehuldigd. Dit zorgt voor verdere reductie van de CO2-uitstoot in het havengebied.

Trefwoorden: #ArcelorMittal, #North Sea Port, #windmolen

Lees verder

Nieuws

( Foto: North Sea Port - ArcelorMittal )

ENGINEERINGNET.BE - Het windpark van Storm bestaat uit drie windturbines met een rotordiameter van 162 meter, een tiphoogte tot 230 meter en een vermogen van 6 MW per turbine. Het gaat om de grootste windturbines van België.

"Hoe groter de windturbine, hoe meer elektra ze opwekt, en hoe goedkoper die elektra wordt", stelt gedelegeerd bestuurder Jan Caerts van Storm. "Een snelle transitie naar goedkope lokaal geproduceerde hernieuwbare energie is essentieel voor de verankering van de zware industrie in België.”

Manfred Van Vlierberghe, CEO ArcelorMittal Belgium: “De nieuwe windturbines op onze terreinen zijn voor ArcelorMittal Gent een volgende mijlpaal op het vlak van hernieuwbare energie."

"De groene stroom die wordt opgewekt, gebruiken we bij de productie van staal, om onze CO2-voetafdruk nog verder te verkleinen.” De stroom wordt verder ook gebruikt voor 200 laadpunten voor e-wagens van het personeel.

De windturbines leveren jaarlijks ruim 45.000 MWh aan stroom aan de productiesite van ArcelorMittal in Gent. Dat komt overeen met het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van 13.000 gezinnen. Het windpark vermijdt elk jaar 11.225 ton CO2-uitstoot. 431 omwonenden en medewerkers van ArcelorMittal Belgium investeerden rechtstreeks mee in het windpark.

In totaal beschikt ArcelorMittal op zijn terreinen nu over zestien windturbines, goed voor 70 MW energie, wat een bijdrage levert om klimaatdoelstellingen te halen. ArcelorMittal wil de CO2-uitstoot met een derde verminderen tegen 2030 en klimaatneutraal zijn tegen 2050.

ArcelorMittal koopt twintig jaar lang alle elektra van het windpark tegen een vaste prijs. Het staalbedrijf verzekert zich zo van een gegarandeerde aanvoer van goedkope en hernieuwbare energie.

Storm kan daardoor het windpark subsidievrij realiseren, zonder een beroep te doen op het systeem van groenestroomcertificaten.

Windenergie is nu de goedkoopste vorm van elektriciteitsproductie in België. Een MWh aan elektriciteit uit een nieuwe windturbine kost minder dan een MWh aan elektriciteit uit bijvoorbeeld een nieuwe gascentrale, steenkoolcentrale, biomassacentrale of kerncentrale.