Additive Manufacturing Lab van KU Leuven officieel ingehuldigd

Het ‘Princess Elisabeth Additive Manufacturing Lab’ is de officiële naam van het nieuwste 3D-printlabo aan het Departement Werktuigkunde van KU Leuven en werd onlangs ingehuldigd met een bezoek van zijn ambassadrice, kroonprinses Elisabeth.

Trefwoorden: #3D, #additive, #KU Leuven, #manufacturing, #print

Lees verder

Nieuws

( Foto: © KU Leuven - Geert Van den Wijngaert )

ENGINEERINGNET.BE - Prinses Elisabeth kreeg tijdens de inhuldiging een rondleiding door de verschillende onderzoeksruimtes en werd kort ingewijd in de technieken en verschillende toepassingen van 3D-printen.

Professor Brecht Van Hooreweder, hoofd van het onderzoeksteam: “3D-printen, of additive manufacturing (AM) zoals wij in het vakgebied zeggen, is een fascinerende en veelzijdige technologie die in tal van domeinen kan worden ingezet. Je kan echt je verbeelding de vrije loop laten en de zotste objecten creëren.”

Het nieuwe labo zal ook ingezet worden om nog meer jongeren warm te maken voor wetenschap en techniek. Zeker in de ingenieursopleidingen, met uitzondering van bio-ingenieurswetenschappen, merken we dat de vrouwelijke studenten vaak nog ondervertegenwoordigd zijn.

Bij 3D-printen zet je een virtueel ontwerp om in een fysiek driedimensionaal object door het laag per laag te bouwen. Dat kan met kunststof, maar ook met keramiek of metalen, zoals staal, koper of titanium. De ontwerpvrijheid bij 3D-printen is heel groot en de stap van ontwerp naar product is klein.

Op de foto (vlnr.): professor Brecht Van Hooreweder, burgemeester van Leuven Mohamed Ridouani, Prinses Elisabeth, rector Luc Sels en Vlaams minister Jo Brouns.