• 26/04/2012

Trianel windpark Borkum kijkt naar volgende bouwfase

GeoSea’s jumbo-hefplatform 'Goliath' naar basis teruggekeerd

Trefwoorden: #borkum, #goliath, #trianel

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET -- GeoSea’s jumbo-hefplatform 'Goliath' is naar zijn basis teruggekeerd, nadat het 120 palen heeft geïnstalleerd voor het offshore windmolenpark Borkum.

Dat installeren gebeurde in de ‘Duitse Bocht’, berucht omwille van de gure golf- en weersomstandigheden, die offshore constructiewerk uiterst lastig maken, in het bijzonder in de winter. Bovendien gebeurde het in de lastigste klimatologische omstandigheden van het jaar.

De ‘pre-piling’-methodologie van Geosea is oorspronkelijk ontwikkeld (en met succes gebruikt) voor de offshore windmolenparken van Ormonde en de Thornton Bank. Ze werd verder verfijnd voor de specifieke vereisten van het OWP Borkum -project.

Dankzij deze geavanceerde technologie kon Geosea de palen niet alleen installeren met krappe installatietoleranties, maar ze ook meten en dus testen met gebruik van een innovatief metrologiesysteem.

Dankzij dit meetsysteem kon Geosea kwaliteitscontroles uitvoeren zonder te hoeven duiken en zonder ROV-operaties.

Nu de pre-pilingwerkzaamheden achter de rug zijn, is de weg vrij voor de installatie van driepoots-funderingsstructuren met daarna de vulwerken die volgens de planning vanaf mei 2012 zullen plaatsvinden.


(KV) (foto Wikipedia: Duitse Bocht)

ACHTERGROND
Het offshore windmolenpark Borkum van eigenaar Trianel is één van de eerste grootschalige windmolenparken in de Duitse Exclusieve Economische Zone (EEZ) van de Noordzee. Het bestrijkt een oppervlakte van 56 km² en ligt ongeveer 45 km uit de noordelijke kust van het eiland Borkum en vlak naast Alpha Ventus, het eerste offshore windmolenpark van Duitsland.

Als het afgewerkt is, zullen de turbines een totale output van 200 MW genereren, voldoende om zo'n 200.000 huishoudens van groene stroom te voorzien. Het windmolenpark zal zijn eerste elektriciteit aan het Duitse net leveren tegen eind 2012.