Taiwanese chipfabrikant TSMC kiest Turbulent voor levering groene energie

TSMC, de grootste fabrikant van computerchips en halfgeleiders ter wereld, tekende Taiwan’s eerste energiecontract voor kleinschalige waterkracht, die opgewekt zal worden door de technologie van het Belgische scale-up Turbulent.

Trefwoorden: #groene energie, #Turbulent, #waterkracht

Lees verder

Techniek

( Foto: Turbulent )

ENGINEERINGNET.BE - De eerste twee sites die Turbulent voor TSMC zal ontwikkelen in Taiwan, zijn goed voor vijf turbines en een totaal vermogen van 300kW. De turbines zullen worden opgestart tussen oktober 2022 en mei 2023.

J.K. Lin, TSMC Senior General Manager: "We hebben elkaar gevonden in de gemeenschappelijke filosofie dat elke druppel water telt, en dat kleine projecten een grote impact kunnen hebben. Wij verbinden ons ertoe om tegen 2050 een net-zero emissie te bereiken door groene energieproductie te promoten.”

Turbulent werkt nauw samen met lokale partners om de ideale market fit te vinden, en stemt zijn product en toevoerketen af op de lokale noden. in Taiwan werkt het bedrijf samen met elektriciteitsproducent Hydrotron, die de groene energie verkoopt aan TSMC.

Geert Slachmuylders, CTO van Turbulent: “Op elke plek met een klein hoogteverschil in de rivieren of kanalen kunnen we turbines installeren zonder grote aanpassingen aan de bestaande infrastructuur. ​ Onze lokale ecologische voetafdruk is zeer klein.”