• 30/04/2012

Vleteren investeert in groene energie

Vleteren voorziet met 137 m² zonnepanelen voor ongeveer 22 % van het elektriciteitsverbruik van jeugd- en ontmoetingscentrum.

Trefwoorden: #vleteren, #zonnepanelen

Lees verder

Nieuws

( Foto: de Sceure )

ENGINEERINGNET.BE -- De gemeente Vleteren heeft zopas een nieuwe installatie zonnepanelen in gebruik genomen. Hij bevindt zich op het dak van jeugd- en ontmoetingscentrum ‘de Sceure’. De zonnepanelen zullen bijna een vierde van het elektriciteitsverbruik van het gebouw kunnen overnemen.

Eandis en distributienetbeheerder Gaselwest traden op als adviesverlener en implementatiepartner.

Een studie van Eandis in de zomer van 2010 bevestigde dat het gebouw in de Veurnestraat optimaal is voor de lokale productie van zonne-energie. Verschillende factoren speelden daarbij een rol, zoals een geschikte dakoriëntatie en een voldoende groot dakoppervlak.

Maar ook de ‘gelijktijdigheidsfactor’ was belangrijk: de mate waarin de groene stroom onmiddellijk kan worden verbruikt in de gebouwen.

De Sceure heeft een jaarlijks elektriciteitsverbruik van 81 000 kWh. Via 137 m² zonnepanelen op het dak van het gebouw zal ongeveer 22 % van dat elektriciteitsverbruik, of 17 627 kWh, ter plaatse worden geproduceerd.

De zonnepanelen hebben een vermogen van 19,74 kWp.

Aan de investering hangt een prijskaartje van 57 540 euro (inclusief btw). De terugverdientijd van de investering wordt geschat op tien jaar.


(KV)