Europese INCITE-project: enzymen helpen chemische industrie te vergroenen

VITO ontwikkelt samen met het chemische bedrijf Oleon voor INCITE de enzymatische route, waarin biologische katalysatoren worden ingezet in de productie van basischemicaliën.

Trefwoorden: #chemie, #enzyme, #industrie, #Oleon, #VITO

Lees verder

research

( Foto: VITO )

ENGINEERINGNET.BE - Esters vormen in de chemische industrie een belangrijke groep van basischemicaliën. Een duurzamere manier om deze chemicaliën te produceren is via enzymatische processen.

VITO is al jaren bezig met dit onderzoek, onder meer in het door Catalisti ondersteunde LipaMetics-project, gericht op de solventvrije enzymatische productie van estersoorten voor verwerking in cosmetische producten en in dierenvoeding.

Bij een van die esters, isopropylpalmitaat genaamd, verliep de productie in het labo zo voorspoedig dat werd besloten een industriële demonstratie op te zetten. Deze demo-installatie maakt nu deel uit van een groter en meer internationaal vervolgproject, dat in 2019 startte onder de naam INCITE.

De demo-installatie staat op de site van Oleon in Oelegem. Oleon is als chemisch bedrijf gespecialiseerd is in de verwerking van dierlijke en plantaardige oliën.

Oleon is coördinator van het INCITE-project, waar nog zes andere bedrijven en kennisorganisaties uit België, Duitsland, Frankrijk en Italië aan meedoen.

Dit bedrijf is verantwoordelijk voor het oleochemische luik van het project. Dat moet leiden tot een solventvrije, enzymatische synthese van natuurlijke esters voor verwerking in menselijke en dierlijke voeding, in verzorgingsproducten en in gewasbeschermingsmiddelen.

Een ander onderdeel, het agrochemische spoor, behelst de demonstratie van een enzymatische productie van chemische stoffen voor gebruik in de gewasbescherming als precursoren van insecticiden. Daarvoor is het Italiaanse chemische bedrijf Endura verantwoordelijk.

De oleochemische demo bij Oleon wordt afgerond tegen eind 2022, en de agrochemische demo moet operationeel zijn tegen midden 2023.

Ook onderzoekt VITO binnen INCITE hoe water dat wordt geproduceerd tijdens de aanmaak van de esters, kan worden afgevoerd. Dat gebeurt via een membraantechniek die pervaporatie heet.

Pervaporatie is een combinatie van permeatie en verdamping. Met deze scheidingstechniek wordt het gevormde water gescheiden van de esters. Dit resulteert in een verhoogde procesefficiëntie en maakt deze technologie economisch interessant voor de industrie.

Er is al isopropylpalmitaat beschikbaar voor tests. Bedrijven die ermee aan de slag willen gaan in hun R&D-labo’s kunnen op de INCITE-website een sample aanvragen.

Dit project ontving financiering van het Europese Horizon 2020-programma.