Agfa-Gevaert wint de essenscia Innovation Award 2022

Het speciaalchemiebedrijf uit Mortsel heeft de essenscia Innovation Award 2022 gewonnen. Agfa-Gevaert ontwikkelde met Zirfon een membraantechnologie die de productie van groene waterstof efficiënter en goedkoper maakt.

Trefwoorden: #Agfa-Gevaert, #chemie, #essenscia, #membraan, #technologie, #waterstof

Lees verder

Nieuws

( Foto: essenscia )

ENGINEERINGNET.BE - De baanbrekende membraantechnologie Zirfon kan een belangrijke bijdrage leveren aan de uitbouw van de wereldwijde waterstofeconomie.

Dat is ook de mening van het toonaangevende Fraunhofer Institut dat deze membranen de meest kostenefficiënte technologie zijn voor de productie van groene waterstof via alkalische elektrolyse.

Agfa werkt al sinds 2006 aan deze innovatie, waarbij de R&D en de productie in eigen huis gebeuren. De knowhow zit dus stevig in ons land verankerd en bouwt verder op de expertise die het bedrijf al jaren heeft opgebouwd in speciaalfilms, giettechnologie en chemie.

Ook bij de innovaties van de vier andere finalisten gaat het om wereldprimeurs en pioniersprojecten. Zo ontwikkelde farmabedrijf GSK met Mosquirix het eerste en voorlopig enige malariavaccin ter wereld. Het resultaat van ruim dertig jaar Belgisch onderzoek en ontwikkeling.

Het consortium Power to Methanol werkt in de Antwerpse haven aan een duurzamer productieproces voor methanol, een multi-inzetbare basismolecule in de chemiesector, op basis van waterstof en opgevangen CO2.

De Waalse start-up Quantoom Biosciences, een dochteronderneming van biotechbedrijf Univercells, ontwierp een geautomatiseerd productieplatform voor vaccins en therapeutische middelen op basis van de mRNA-technologie, bekend van de coronavaccins.

Soudal ontwikkelde een duurzame montagelijm op basis van gerecycleerde grondstoffen met dezelfde prestaties en prijs als zijn klassieke variant. Zowel de lijm als de verpakking bestaan voor 80% uit gerecycleerde grondstoffen, waarvan 35% van biogebaseerde oorsprong. Dit betekent dat er per koker 90% minder water nodig is, en 60% minder CO2-uitstoot.

De essenscia Innovation Award is de belangrijkste prijs voor industriële innovatie in België. Met deze vijfde editie wil essenscia, de federatie van de chemie, kunststoffen en life sciences, de vele innovaties in de Belgische industrie in de kijker zetten en bedrijven aanmoedigen om te blijven investeren in duurzame producten en processen. Eerdere laureaten zijn BASF/Emulco, Agfa-Gevaert, GSK en Mithra.