• 07/05/2012

Marktpotentieel composteerbaar kunststof neemt toe

USA-kunststofproducenten zien een groeiende markt in de ondersteuning voor het composteren van tuin en voedselafval

Trefwoorden: #composteerbaar, #kunststof

Lees verder

b2b

ENGINEERINGNET.BE -- Slechts een handvol polymeren zijn in een paar maanden biologisch afbreekbaar.

Tegenstanders ervan wijzen evenwel op de hoge kosten van biologisch afbreekbaar kunststof ten opzichte van conventioneel materiaal (2 tot 4 maal hoger). Dat is nog steeds een belemmering voor het doorbreken op de markt van dergelijk materiaal.

Voorstanders beweren dan weer dat er een erg grote toegevoegde waarde ontstaat door het inzamelen van tuinafval en voedsel in composteerbare kunststofzakken. Op deze manier wordt een bijdrage geleverd aan de reductie van het afval dat op de stortplaats terecht komt of dient verbrand te worden.

Omdat organisch afval in de USA zo’n groot deel van de afvalberg uitmaakt wordt daar meer en meer als doel gesteld om het afval dat naar de stortplaats gaat te reduceren met 50 %. Een belangrijke drijfveer daarbij zijn ongetwijfeld de stijgende stortkosten in de USA. Er bestaat immers een sterke financiële stimulans om afval niet naar de stortplaats te brengen maar om te composteren.

Een andere belangrijke stimulans is de cultuur waarbij milieubewuste steden steeds meer het composteren van voedselafval stimuleren.

Deze tendens leidt er onder meer toe dat doorzichtige composteerbare plastic zakken er steeds vaker worden gebruikt: dan kunnen de zakken namelijk met inhoud van organisch afval, gecomposteerd worden.

De USA lopen echter nog steeds ver achterop in vergelijking met andere landen.

Indien de USA de Europese composteringsgewoonten zou overnemen, zou het volume van tuin- en voedselafval dat daar gecomposteerd wordt 10 maal groter kan worden dan nu het geval is. In de USA zou voor onze, terzake deskundige, bedrijven dan ook een groot marktpotentieel zijn, meldt de UGent-spin off ‘Pack4Food'.

Voor meer informatie, over onder meer composteerbaar kunststof, kan u steeds terecht bij Pack4Food (www.Pack4Food.be) of bij technologieadviseur luc.vandewalle@UGent.be.


(KV) (Bron Flanders’ FOOD) (foto wikipedia)