• 30/05/2012

Zelf evalueren van de O2 permeabiliteit van verpakkingsmateriaal

Pack4Food lanceert softwarepakket dat mogelijk maakt inschatting te maken van invloed van door hen gekozen materiaal op O2-concentratie in verpakking.

Trefwoorden: #02-doorlaatbaarheid, #houdbaarheid, #map, #pack4food, #predoxypack

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE -- De vzw ‘Pack4Food’ lanceerde onlangs een softwarepakket dat het voedingsbedrijven mogelijk maakt een inschatting te maken van de invloed van het door hen gekozen verpakkingsmateriaal op de O2-concentratie in de verpakking.

O2 speelt namelijk een zeer belangrijke rol bij verschillende bederfprocessen in levensmiddelen, zowel microbiologisch als chemisch. Daarom worden levensmiddelen dikwijls vacuüm verpakt of onder gemodificeerde atmosfeer, waarbij de O2 concentratie zo laag mogelijk gehouden wordt.

Niet alleen het restzuurstofgehalte in de verpakking speelt een belangrijke rol, maar ook de O2 die door het verpakkingsmateriaal binnendringt tijdens de bewaring van het product heeft in vele gevallen een grote invloed op de houdbaarheid.

De software kan helpen bij het ‘vertalen’ van de O2-doorlaatbaarheid op de technische fiche om op deze manier na te gaan wat dit precies betekent voor het verpakte product onder de specifieke bewaarcondities (bv. bewaring bij 7°C in plaats van 23°C, waarbij de test meestal wordt uitgevoerd)

Ook kan het ondersteuning geven bij het optimaliseren van verpakkingsconcept door het vergelijken van verschillende alternatieven.

Tenslotte zou het bruikbaar zijn voor het uitvoeren van een snelle screening van een groot aantal verpakkingsmaterialen, waardoor gerichter een selectie kan gebeuren van een aantal concepten, waarop in een volgende fase permeabiliteitsmetingen kunnen uitgevoerd worden.

Het zou geen vervanging zijn voor alle permeabiliteitsmetingen, maar eerder te gebruiken worden als een vergelijkende tool om een gerichter selectie te kunnen uitvoeren van de concepten waarop permeabiliteitsmetingen uitgevoerd kunnen worden.


(KV) (Afbeelding Pack4Food/PredOxyPack)